Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Na afgelasting in 2021, kon dit jaar op 12 maart de 20e editie van de Nacht van Groningen gelukkig doorgaan. Deze jubileumeditie was een geslaagd hardloopfeestje in het donker, waarbij lichtjes, muziek en publiek voor een sfeervolle thuiswedstrijd zorgden. Het keuzemenu bestond uit vier afstanden: de 5 kilometer, 10 kilometer, 10 Engelse mijl en de halve marathon. Enkel de laatste afstand werd niet bezet door atleten van Team 4 Mijl. Waar de ene atleet graag het maximale uit de wedstrijd wilde halen, liep de ander de race progressief en meer als training.

Voor de 5 kilometer klonk om 20.00 uur als eerste het startschot op de Ossenmarkt. De mannen maakten er een spannende strijd van. Uiteindelijk was het Bram Buigel die de eindsprint won en als eerste over de meet kwam in een tijd van 14 minuten en 28 seconden. Wessel van Veenen en Nick Marsman volgenden op respectievelijk drie en vier seconden. “Het was een tactische strijd. Tot 400 meter voor de finish liepen we nog samen. Ik had niet verwacht te winnen van Wessel en Nick, aeroob ben ik wel wat minder dan zij. Toch bleek ik het meeste over te hebben en ben ik blij met de winst”, aldus een tevreden Bram. Voor de nummer twee en drie was het niet de eerste wedstrijd van de dag. Beiden hadden al de 800 meter van het NSK indoor in Apeldoorn in de benen. Nick kroonde zich hier tot nationaal studentenkampioen en Wessel moest daar genoegen nemen met een derde plek. Dit zorgde ervoor dat de mannen niet geheel fris aan de start stonden. “Ik moest diep gaan om de tweede plek veilig te stellen, maar het was een mooie race en ik ben tevreden met tweemaal podium vandaag”, aldus Wessel. Thomas van Laar, terug van weggeweest, eindigde als vijfde in 14:53 en ook Jamie Verhagen finishte binnen de top 10 in een tijd van 15:44. Thijmen Kupers en Aron Koning kwamen als twaalfde en vijftiende man over de eindstreep in 15:51 en 16:24. Bij de dames waren de verschillen groter. Sofie Lövdal liet zien dat zij haar sterke vorm van deze winter heeft weten te behouden en kwam met een minuut voorsprong op de nummer twee als winnares over de finish in 17:16. Annet Fledderus behaalde de derde plek in 18:44.

Om 21.00 uur ging de 10 Engelse mijl van start. Na 53 minuten en 48 seconden kwam Paavo de Leng als eerste over de finish. De winnaar vertelt “De wedstrijd ging erg lekker. Het doel was om rustig te starten en elke ronde te versnellen, hierdoor had ik echter geen idee wat mijn positie in het veld was. Toen ik uit de laatste bocht kwam en het finishlint zag was ik blij en verrast dat ik had gewonnen.” Paavo kon het eerste deel van de wedstrijd optrekken met Maurice Kram, die uiteindelijk finishte als derde man in 54:49. Bij de vrouwen ging de winst naar Lianne van de Belt, die ervan genoot om na twee jaar van de sfeer te proeven tijdens de Nacht van Groningen. Ook Lianne liep de race met de handrem er op: “Het doel was om in de race in climaxvorm te lopen en niet voluit te gaan. Enkel de laatste ronde liep ik echt hard. Hierdoor voelde de wedstrijd niet zo zwaar en kon ik echt genieten van alles!” Lianne finishte in 56 minuten en 27 seconden.

10 minuten na de 10 EM ging de 10 kilometer van start. Job Ijtsma liet zien dat de hoogtestage in Kenia zijn vruchten afwerpt en domineerde deze afstand ruimschoots in 28:36. Nik Lemmink volgde als tweede en finishte in 30:31. Niels Wieringa greep net naast het podium en eindigde als vierde in 32:57. Bij de dames stond een viertal atleten namens het team aan de start. Het was Silke Jonkman die won in een razendsnelle tijd van 33 minuten en 8 seconden. De atlete heeft lang gekwakkeld door blessures en traint gelukkig sinds vorige week weer pijnvrij. Om deze reden ging Silke met weinig verwachtingen de wedstrijd in: “De Nacht van Groningen stond eigenlijk niet op de planning, maar de trainingen gingen goed en het leek me vooral heel leuk om mee te doen. Uiteindelijk pakte het super uit. Ik heb heerlijk gelopen en dit is een mooie basis om verder op te bouwen.Jetske van Kampen finishte in een keurige 34:44 als tweede dame. Jasmijn Sibma veroverde de derde plek in 36:37 en Reinie Boven werd vijfde in 37:30.

De atleten lieten tijdens deze 20e editie van de Nacht van Groningen zien dat ze er goed voor staan. Op naar goede trainingsweken om met een goede basis richting het outdoorseizoen te gaan.

Omslagfoto: Nacht van Groningen