Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op zondag 20 maart vond de Alfa Laval Stevensloop plaats in een koud en winderig Nijmegen. Deze historische stad vormde het strijdtoneel voor onder andere het Nederlands kampioenschap op de halve marathon. Het vernieuwde parcours met de nodige hoogtemeters bestond onder andere uit ronden door het oude stadscentrum en over het stadseiland, een mooi decors met start en finish onder de Stevenskerk. Onze atleten behaalden mooie resultaten, met de zilveren NK-medaille van Jacelyn op de halve marathon als hoogtepunt.

NK Halve Marathon

Bij de dames was Maureen Koster de getekende favoriet voor het NK-goud over 21,1 kilometer, een verwachting die zij waarmaakte. Ongeveer zeven dames maakten vervolgens kans op zilver en brons, waaronder Team 4 Mijl-atlete Jacelyn Gruppen. Na de start koos Jacelyn direct de aanval samen met Ineke van Koldam, waarna de dames mooi konden aansluiten bij een groepje mannen. De overige kanshebsters voor een medaille bleken in mindere vorm dan Jacelyn en Ineke en moesten na ongeveer 5 a 6 kilometer lossen. “Ik voelde me de hele race sterk en Ineke moest me laten gaan bij 18 kilometer. Toen wist ik dat zilver kon gaan lukken. Ik ben verbaast dat ik nog een persoonlijk record van 1:12:30 liep op dit parcours. Het was een geweldige race!”, vertelde een uitermate tevreden Gruppen na afloop. Bij de mannen vertegenwoordigde Maarten Hindriks het team op het NK halve marathon. Maarten had van tevoren het plan om sub-1:06 te lopen, maar na de voorspelde wind en kennis van het heuvelige parcours besloot hij zijn doel in eerste instantie te laten gaan. Maarten startte de race in een groepje van drie mannen. Dankzij een goede samenwerking konden zij na 9 kilometer de aansluiting vinden bij de kopgroep. Echter spatte deze groep na circa 11 kilometer uiteen en kon Maarten helaas net niet mee met een tempoversnelling van de rest. “Ik heb nog weinig ervaring met de halve marathon, ik heb deze afstand eenmalig eerder gelopen in mijn eentje tijdens de corona-lockdown. Ik ben tevreden met de race van vandaag, ondanks ik solo verder moest. Met minder heuvels en minder wind was mijn streven van sub-1.06 nog niet zo gek geweest”, aldus Maarten die als elfde Nederlander finishte in 1:06:33. Maarten en Jacelyn hebben beiden marathonplannen. Jacelyn zal op zondag 10 april aan de start staan bij de marathon van Rotterdam. Haar sterke optreden in Nijmegen belooft veel goeds. Maarten start met plannen smeden voor zijn marathondebuut, mogelijk tijdens de Amsterdam marathon in oktober.

Jacelyn pakt zilveren NK-medaille

10 kilometer

Naast de halve marathon werden ook een 5 kilometer en 10 kilometer geracet, met op deze laatste afstand drie Team 4 Mijl-atleten aan de start. Een week na zijn winst tijdens de Nacht van Groningen liet Paavo de Leng wederom zien in een sterke vorm te verkeren. “Ik had gehoopt onder de 32 minuten te lopen, maar er stond redelijk wat wind en er zaten 50 hoogtemeters in het parcours. Ik weet zeker dat sub-32:00 er de volgende keer in zit”, vertelde Paavo die alsnog zeer tevreden was met zijn persoonlijk record. Paavo behaalde een zesde plek en werd vierde Nederlander, in een tijd van 32:04.Bij de dames stonden Jasmijn Sibma en Reinie Boven aan de start. Jasmijn finishte als zesde in 37:43 en Reinie als zevende in 37:51.

Foto’s: Alfa Laval Stevensloop