Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Lanzarote (ESP) – Net als eerdere jaren is er ook nu weer een delegatie atleten van Team 4 Mijl afgereisd naar Lanzarote voor een trainingsstage richting het indoor-/wegseizoen. In de afgelopen maanden is er door hen hard gewerkt aan de basis. De winterstage die jaarlijks op deze periode volgt, staat in het teken van transitie. Tijdens deze weken verschuift de focus van veel en relatief rustige trainen naar minder maar harder trainen. Rustige kilometers worden in deze fase ingeruild voor wedstrijdsnelheid en verzurende trainingen. Omdat deze transitie veel eisen aan het fysiek stelt, kiezen de atleten van Team 4 Mijl er graag voor om dit op een andere plek dan op hun vaste trainingslocatie te doen. Eén van de redenen hiervoor is het elimineren van prikkels van dagelijkse bezigheden zoals studie of werk. Hierdoor kunnen de atleten zo optimaal mogelijk focussen en herstellen tussen elke training. Aangezien Lanzarote een goede atletiekbaan, een gunstig klimaat en een mooi landschap voor duurlopen biedt, is het al jaren de locatie van Team 4 Mijl voor de winterstage.

Coach Eddy Kiemel geeft de atleten aanwijzingen tijdens de training

Tijdens deze stage wordt er door de atleten via verscheidene transitietrainingen richting het aankomende wedstrijdseizoen gewerkt. Voor de verschillende typen atleten zien deze trainingen er anders uit. Voor sprinters betekent dat bijvoorbeeld snelheidstrainingen; starttrainingen, maximale sprints en vermogenstrainingen. Hierbij ligt de focus op explosiviteit en snelheid. De middellangeafstandsatleten richting zich meer op verzuring. Deze trainingen worden gekenmerkt door hoge snelheid met weinig pauze. Op deze manier wordt weer kennisgemaakt met het bekende “zuur in de benen”. Voor de langeafstandsatleten blijft de focus vooral op omvang gericht; heel veel kilometers maken. Voor sommige atleten betekent dat 160 tot wel 200 kilometer per week.

Naast de atleten en de trainer/coaches heeft het team ook dit jaar weer een medische staf meegenomen. De fysio’s van Fysiosportief staan al jaren klaar voor de atleten van Team 4 Mijl en ze reizen ook mee naar de stages als Lanzarote. Juist in dit soort periodes waar de trainingen vrij plotseling intenser worden liggen pijntjes en blessures op de loer. Om de risico’s zo klein mogelijk te maken worden de atleten om de dag gemasseerd en staan de fysio’s gelijk klaar wanneer er fysieke klachten opspelen.

Met nog drie dagen te gaan komt helaas het einde in zicht, maar zonder blessures en met bijna alle trainingen voltooid lijkt dit weer een zeer succesvolle stage te worden. Het indoorseizoen staat voor de boeg, dus blijf ze volgen, de dames en heren van Team 4 Mijl.

Henk Kramer en Niek Blikslager doen een training van resp. 13 en 20 x 400 meter