Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het doel van alle Team 4 Mijl atleten, coaches, medische begeleiding, sponsoren, bestuur en ieder ander op een manier betrokken, is en blijft het presteren op een zo hoog mogelijk niveau: het winnen van medailles, het lopen van pr’s, het halen van toernooien. Afgelopen jaren had Eddy Kiemel de coachingsverantwoordelijkheid over de ene helft van de atleten en Sybren Mulder was verantwoordelijk voor de andere helft van de atleten. Dit leidde consequent tot mooie resultaten, zo zijn er de afgelopen 10 jaar meer dan 100 NK medailles behaald! Sinds een maand is de bovenstaande structuur veranderd, met als doel om nog meer mooie resultaten te behalen. De nieuwe structuur lichten we toe in dit artikel. 

Coaching
Eddy maakt vanaf nu met alle atleten de lange termijn plannen en is verantwoordelijk voor de schema’s van alle atleten. Maar Eddy doet de coaching niet alleen, hij wordt ondersteund door: Sybren, Thijmen Kupers, Suzanne Voorrips, Sjors Kampen en Tom Kraaij. Jacob Veenstra blijft verantwoordelijk voor de krachttraining.  Alle coaches hebben regelmatig een overleg met elkaar, zodat iedereen op de hoogte is van de situatie van elke atleet. Atleten kunnen dan ook bij alle coaches terecht voor vragen en overleg. Eddy zal bij alle baantrainingen aanwezig zijn, Jacob is aanwezig bij de krachttraining, de andere coaches zullen in wisselende samenstelling aanwezig zijn bij de baantrainingen. Hierdoor zijn er voor de atleten tijdens een training meer coaches beschikbaar en ook bij wedstrijden zal de coachingssituatie nog beter zijn.

Dit is ook een goed moment om alle coaches nog een keer voor te stellen, al behoeven sommigen natuurlijk eigenlijk geen introductie meer. 

Eddy Kiemel
Eddy, de coach die eigenlijk geen introductie nodig heeft. Eddy heeft Team 4 Mijl, destijds Team Grunning, opgericht in 2003. Sindsdien heeft hij met atleten op structurele basis vele NK medailles gewonnen en is hij met atleten naar enorm veel verschillende toernooien afgereisd. Hij heeft er alles voor over om iedere atleet die hij coacht naar prachtige prestaties te begeleiden en niks is teveel gevraagd. Eddy’s hoogtepunten als atleet zijn zijn 1.47.21 op de 800 meter, het worden van Nederlands kampioen, de finale van het EK junioren en de halve finale WK junioren.  

Sybren Mulder
Sybren heeft natuurlijk al jarenlange ervaring als enorm toegewijde coach bij het team. Hij heeft voor vele individuele atleten de soms, of misschien vaak, ingewikkelde puzzel gelegd om atleten tot hun beste prestatie te laten komen. Door zijn scherpe blik, toegewijdheid en enthousiasme is hij een geweldige coach. Al deze ervaring blijft hij inzetten om de atleten naar een hoger niveau te brengen. Vroeger was hij zelf atleet bij het team, met als hoogtepunt een bronzen NK medaille op de 1500 meter. 

Sjors Kampen
Sjors, de stille kracht van Team 4 Mijl. Al vanaf de oprichting betrokken bij het team, eerst als atleet en daarna als coach. Sjors ondersteunde altijd de sprinttraining op maandag, maar vanaf nu zal hij ook bij andere trainingen aanwezig zijn als coach. Sjors heeft als oud 400 meter loper natuurlijk veel verstand van sprinten, maar met zijn jarenlange ervaring als atleet en coach bij het team zullen alle atleten vanaf nu van zijn kennis kunnen profiteren. Sjors hoogtepunten als atleet waren: brons EK onder 23 4×400 meter, brons NK 400 meter en brons NK 800 meter.  

Thijmen Kupers
Een bronzen EK medaille, veertien Nederlandse titels en vele internationale toernooien, Thijmen is een man met een imponerende erelijst. Vorig jaar nam hij afscheid als atleet, maar gelukkig wilde hij Team 4 Mijl, na tien jaar als atleet onderdeel te zijn geweest, niet helemaal achter zich laten. We zijn dan als team ook heel blij dat Thijmen als coach de huidige atleten gaat ondersteunen! Al zijn kennis en ervaring blijft op deze manier behouden voor het team. Ook al is hij gestopt als atleet, de liefde voor hardlopen is niet zomaar voorbij natuurlijk, daarom zal Thijmen  af en toe ook aansluiten om een training mee te doen. 

Suzanne Voorrips
In februari nam ze afscheid als atleet, met een zilveren medaille op het NK, haar veertiende NK medaille! In haar uiterst succesvolle carrière werd ze 3 Nederlandse Kampioen en vertegenwoordigde ze Nederland op het EK indoor. Het lukte Suzanne maar liefst drie weken om weg te blijven bij het team, want drie weken nadat ze stopte als atleet stond ze als coach op de baan. Met al haar ervaring, de enorme toewijding die ze in training altijd voor de dag legde en een tikkeltje eigenwijsheid is het fantastisch voor het team dat Suzanne als coach betrokken blijft! Suzanne zal ook de verantwoordelijkheid krijgen over de schema’s van de geblesseerde atleten, om hen alle aandacht te bieden die nodig is voor een spoedig herstel. Net als Thijmen is ook zij haar liefde om zelf hard te lopen nog niet kwijt en zal ze soms aansluiten om een training mee te doen. 

Tom Kraaij
Voor een deel van de huidige atleten is het gezicht van Tom een nieuw gezicht. Tom was een 400 meter atleet bij het team, met een pr van 50.91. Daarna is hij een aantal jaren krachttrainer geweest, totdat dit te druk werd. Sinds dit jaar heeft hij het wat rustiger en kwam de vraag van Eddy of hij als coach het team wilde ondersteunen op het perfecte moment! Met zijn verleden als 400 meter loper en krachttrainer zal hij gaan ondersteunen bij de explosieve trainingen. Na de eerste paar weken kunnen we al zeggen dat Tom een scherpe blik heeft en hele nuttige tips geeft. We zijn dan ook erg blij dat Tom het team als coach komt versterken!

Jacob Veenstra
Jacob verzorgt al jarenlang de krachttraining, waardoor hij precies weet hoe de krachttraining op de best mogelijke manier kan bijdragen aan de prestaties op de baan en op de weg. Hij maakt voor alle atleten individuele schema’s, afgestemd op ieders sterke en zwakke punten. Jacob is een zeer ervaren coach en enorm waardevol voor het team! 

Data analyse
Wessel van Veenen vertegenwoordigde Team 4 Mijl jarenlang op de 800 en 1500 meter. Hij liep vele NK finales en kwam hij op de 800 meter tot de snelle tijd van 1.49.81 en ook zijn 1500 meter pr staat scherp: 3.44.82! Afgelopen jaar nam hij na tien jaar afscheid als atleet, maar Wessel is terug. We zijn erg blij dat hij de coaches gaat ondersteunen op het gebied van data analyse!

Overige teamstructuur
De overige teamstructuur blijft gelijk. Dat houdt in dat onze fantastische sponsors: RunX Groningen, de 4 Mijl van Groningen en Craft aan ons team verbonden blijven. Fysiosportief blijft de medische begeleiding verzorgen, in nauwe samenwerking met sportarts Stijn de Bruijn. De atleten kunnen voor massage terecht bij Sportmassage Groningen en Fysiosportief. Het bestuur, dat ervoor zorgt dat de atleten zich nergens druk over hoeven te maken, blijft bestaan uit Eddy, Stefan Zevenberg, Simone Bouwman, Henk Bakker en Erik Niemeijer

Wij hebben er alle vertrouwen in dat onder de nieuwe structuur de atleten zo goed mogelijk gefaciliteerd zijn. Al met al werkt iedereen aan één doel, zoveel mogelijk medailles halen en zo hard mogelijk lopen! 

Omslagfoto: Odile Veranzantvoort