Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Oktober

In deze maand begon voor Team 4 Mijl officieel het seizoen 2021-2022, en bij dit nieuwe seizoen hoort dit jaar ook een nieuw format. Aan het einde van de komende maanden zult u een nieuwsbrief kunnen lezen over wat er speelt binnen het team. Er zal worden teruggeblikt op belangrijke wedstrijden en andere gebeurtenissen die binnen het team spelen. 

Deze maand staat in het teken van teambuilding en wegwedstrijden. U kunt  lezen over de kick-off en hoe een trainingsweekend eruit ziet. Verder zullen we ingaan op de marathons die in Nederland hebben plaatsgevonden en natuurlijk onze favoriete thuiswedstrijd, de 4 Mijl. Als afsluiter vertelt een van onze nieuwe atleten hoe ze haar trainingsweek beleeft. 

Kick-off

Zoals ieder jaar werd het nieuwe Team 4 Mijl afgetrapt met een Kick-Off. Dit jaar waren we welkom in de winkel van de RunX, waar ook de portretfoto’s gemaakt zijn die binnenkort op de site te bewonderen zijn. Verder werd er afscheid genomen van de volgende atleten, die elk werden toegesproken door hun coach: Ellen Jansen, Elisa de Jong, Tom de Leeuw, Evelien Kuiper en Thomas Kwint. Ook werd aan de nieuwe aanwinsten van dit jaar verteld om zichzelf kort voor te stellen. De nieuwe atleten die dit jaar het team komen versterken zijn: Jamie Verhagen, Jasmijn Sibma, Maurice Kram, Niels Wieringa, Silke Jonkman en Thijs Veenstra. Na een korte pauze was er een presentatie van leefstijlcoach Henk Jan Dolsma, over hoe je je leven de overige 22 uur per dag in kan richten wanneer je niet aan het trainen bent. Ook werd de term ‘Rocktober’ tot leven geroepen. Al met al was het een geslaagde avond en kunnen we zeggen dat het seizoen 2021-2022 nu officieel is begonnen.

4 Mijl

De tweede zondag van Oktober stond gelukkig dit jaar weer in het teken van de 4 mijl van Groningen. Nadat deze wedstrijd vorig jaar virtueel werd gelopen door corona mochten de atleten van het team zoals vertrouwd weer van Haren naar Groningen racen. Het was een succesvolle editie met vele persoonlijke records en 2 maal een podiumplek op Nationaal niveau. Lees het volledige verslag hier: https://team4mijl.nl/wp/hendrikse-en-jonkman-op-nationaal-podium-bij-4-mijl-van-groningen/

De Nederlandse topmarathons

Deze maand hebben de twee grootste Nederlandse marathons plaatsgevonden. Aangezien meerdere Team 4 Mijl atleten zich zijn gaan richten op deze koninklijke afstand, waren onze lichtblauwe shirtjes bij beide wedstrijden aanwezig. Op de marathon van Amsterdam ging Maurice Kram van start. Hij finishte in een tijd van 2.36.44 waarmee hij een flinke hap van zijn persoonlijke record nam. Lees het hele verhaal van Maurice zijn marathon via deze link: https://team4mijl.nl/wp/kram-verbetert-marathon-record-met-12-minuten-in-amsterdam. 

Voor de marathon van Rotterdam waren Maarten Hindriks en Tom Hendrikse gevraagd om te hazen. Maarten liep voor de vrouwen uit en had als doel om oud teamlid Jacelyn Gruppen naar een goede tijd te helpen. Toen Jacelyn na 35 kilometer moest uitstappen door pijn in haar benen, nam de wedstrijd voor Maarten een bijzondere wending: “Ik voelde mij op 30 kilometer nog hartstikke fris, dus heb ik besloten om door te lopen. Toen Jacelyn uitstapte heb ik geprobeerd terug te lopen naar de groep om de overige dames te ondersteunen. Helaas was dit gat net wat te groot.” Maarten heeft uiteindelijk de marathon uitgelopen en kwam zelfs als twintigste Nederlander over de finish. Door deze ervaring is Maartens liefde voor de afstand gegroeid: “Deze haasklus heeft het marathon vuurtje wel dusdanig aangewakkerd dat ik met mijn trainer heb besloten volgend jaar voor mijzelf te lopen.”

Tom kreeg deze zomer de kans aangeboden om ook haaswerk te verrichten op deze marathon. Een van zijn oudste trainingsmaten, Roy Hoornweg, vroeg hem hiervoor: “Aangezien ik Roy al zo’n 9 jaar ken vond ik dit natuurlijk prachtig om te doen.” Hij kon Roy 32 kilometer op weg helpen en heeft hiermee een prachtige ervaring opgedaan: “Het was een onvergetelijke ervaring om weer mee te mogen doen aan zo’n groot evenement. Om iemand die je goed kent te helpen met zijn droom is natuurlijk een van de mooiste dingen die je kunt doen!”

 

Trainingsweekend:

Ook het trainingsweekend van eind oktober kon dit jaar gelukkig weer door gaan en dus verbleef het team afgelopen weekend in de Alinghoek in Drouwen. Een mooie gelegenheid om eens in een ander bos te trainen en vooral de nieuwe atleten beter te leren kennen. Op vrijdag stond er een rustige duurloop of sprongtraining op het programma gevolgd door een soepmaaltijd en de traditionele quiz gemaakt door coach Sybren Mulder. De vraag over de ingrediënten van de Tik Tok pasta zorgde voor de nodige ophef. Op zaterdag was er een pittige bostraining in de ochtend bij het Nije Hemelriek waar menig atleet nu nog spierpijn van heeft. In de middag spraken penningmeester Henk Bakker en coach Eddy de groep toe over de financiën en de intentie van bepaalde trainingen. Voor het avondprogramma was er een speurtocht uitgezet waarmee elk team in het bos op basis van GPS coördinaten letters moest verzamelen. Na een lange duurloop op de zondagochtend was het weer tijd om met de nodige overgebleven boodschappen en goede herinneringen weer naar huis te gaan.

De week van: Silke Jonkman 

Atleet Silke Jonkman zit sinds deze maand bij het team en hier hoort wat verandering in je trainingsschema bij. Als 1500, 3000 en 3000 meter steeple specialist zit haar week goed vol.

“Mijn trainingsweek begint meestal met snelheidstraining op maandag, gecombineerd met horden oefeningen om mijn steeple techniek te verbeteren. Op dinsdag en donderdag heb ik een langere en kortere intervaltraining op de baan. Op woensdag en vrijdag begint de dag met een ochtendloopje van 45 minuten gevolgd door krachttraining in de middag gecombineerd met nog een duurloopje van 45 minuten. Op zaterdag stap nog een keer over de horden gevolgd door de parktraining. Ik sluit de week lekker af met de ‘Sunday Longrun’, meestal zo’n 80 á 90 minuutjes.”

Silke maakt dus veel kilometers, en dat kan zeker in de ochtend wel zwaar zijn. “Voor de ochtend duurloopjes moet ik mezelf soms wel even een trap onder de kont geven, vooral als ik wakker word en het is slecht weer, al geeft het ook altijd wel een voldaan gevoel als die er weer op zit.” Het meeste kijkt Silke uit naar het weekend. “Parktraining is mijn favoriete training, ik houd echt van crossen! Daarnaast geniet ik ook altijd wel van een lekkere rustige zondagochtend duurloop.”