Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

 

Onder prachtige weersomstandigheden ging zondag de 34e editie van de 4 mijl van Groningen van start. Nadat vorig jaar de wedstrijd niet door kon gaan door Corona, liepen er dit jaar weer 14000 deelnemers van Haren naar Groningen. Team 4 Mijl liet zich van zijn beste kant zien met vele persoonlijke records en twee Nationale podiumplekken.

Mannen

Van tevoren beloofde het een spannende strijd te worden tussen Niek Blikslager en Tom Hendrikse wie de snelste Team 4 Mijler zou worden bij de mannen. Dit jaar trok Tom aan het langste eind en wist hij met 18:33 als derde Nederlander en 8e overall te finishen. ‘De start ging heel hard en daardoor mistte ik de aansluiting bij het groepje waar ik bij wou zitten. Ik had liever iets harder gelopen, maar alsnog tevreden met mijn plaats.’ Slechts 3 seconden daar achter kwam Niek over de finish. Job IJtsma liep ook een sterke race en finishte na 18:58. Daar achter stegen Nick Marsman (die na 50 meter ten val kwam) en Bram Buigel boven zichzelf uit met tijden van 19:08 en 19:10. Bram: ‘Ik vloog er hard in en dacht dat ik kapot zou gaan, maar dit gebeurde later dan verwacht, zo’n tijd had ik van tevoren nooit durven dromen!’ De onderlinge strijd tussen Maarten Hindriks, Nik Lemmink en Wessel van Veenen werd in het voordeel van Maarten beslist in 19:22, met daarna Nik in 19:23 en Wessel in 19:36, ook allemaal dikke persoonlijke records. Maarten:’ Ik had wat last van buik klachten waardoor ik niet heel soepel kon lopen, die sub 19 komt een andere keer.’ Wessel: ‘Ik kon 5 kilometer lang strak in 3:00 lopen, maar daarna was de tank leeg. Alsnog tevreden met een PR van 30 seconden!’
Ook Jelmer Lenstra kwam hard ten val bij de start, maar wist er alsnog een tijd van 20:06 uit te persen. ‘Door de adrenaline na mijn val kwam ik aan het eind net te kort om onder de 20 te lopen helaas.’ Thomas van Laar liep een stabiele race en kon de hele wedstrijd lang mensen oppikken, maar liep daardoor de hele race alleen. ‘Ik mistte een groepje om mee te lopen en kon daardoor niet helemaal tot het gaatje gaan vandaag.’ Paavo de Leng moest in de tweede helft veel toegeven op zijn beoogde eindtijd en kwam tot 20:59.
Nieuwe aanwinst Maurice Kram ging niet volle bak vandaag met het oog op de Amsterdam Marathon die hij volgende week gaat lopen en finishte na 21.40. Jamie Verhagen liep een vlakke race en kwam tot 22:06. Thijs Veenstra kreeg de opdracht mee om niet te hard te starten en door te versnellen als dat makkelijk ging. ‘Het ging lekker vandaag, ik moest op 3:35 tempo weg gaan, maar liep uiteindelijk 3:29 gemiddeld, dus ik mag tevreden zijn.’ Tot slot wist Aron Koning in zijn eerste 4 Mijl na 23:13 de Vismarkt te bereiken.

Vrouwen

Silke Jonkman maakte haar favorietenrol om als snelste Groninger over de finish te komen meer dan waar en liep naar een prachtige 21:14 waarmee ze de derde Nederlandse vrouw was en 6e overall. ‘Mijn trainingen gingen goed, maar zo’n tijd had ik niet verwacht. Ik kon de hele race mensen inhalen en kwam ik in podium positie. Een betere start van mijn Team 4 Mijl avontuur kon ik niet wensen!’ Jetske van Kampen liep ook knap onder de 22 minuten met 21:55. Jolien de Waard gaf ook aan tevreden te zijn met een tijd van 22:37, ruim onder haar doel van onder de 23 minuten. Ellen Jansen nam trots afscheid van het team in 22:56. Nieuwe rekruut Jasmijn Sibma was ook tevreden over haar eerste 4 mijl. ‘Ik vond het heel leuk om deze wedstrijd te lopen! Mijn record stond nog op 31:50 van 2 jaar geleden, dus daar is een flinke hap van af gegaan.’ Sofie Lovdal was ook sneller dan ooit in 23:22. ‘Afgelopen baanseizoen was ik goed in vorm maar raakte ik helaas op een slecht moment geblesseerd. Dit bevestigt dat de progressie er is geweest!’ Suzanne Voorrips was net terug van een welverdiende vakantie en kwam tot 23:49.

Evelien Kuiper sloot haar Team 4 mijl carrière af in 25:53. Daarachter waren de sprintsters Dominique Veninga, Marit Dopheide, Danique Gimbrere, Floortje van Kampen en Tiba Miran vooral blij dat hun langste wedstrijd van het jaar er weer op zit. Marit gaf aan te hebben genoten van de sfeer en het publiek en Danique verbaasde zich door ook een PR te lopen.

Omslagfoto: Luc Veenstra