Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

November

Deze maand stond in het teken van de eerste crosswedstrijden van het seizoen en dan met name de Warandeloop in Tilburg, wat tevens het Nederlands kampioenschap was. Verschillende Team 4 Mijl atleten liepen hier een geweldige wedstrijd, waaronder Tom Hendrikse die afgelopen maandag te horen kreeg dat hij Nederland mag vertegenwoordigen bij het EK cross. We stelden hem wat vragen over het NK en zijn voorbereiding op het EK. Daarnaast praatten we met Paavo de Leng over zijn liefde voor het crossen. Ook werd traditiegetrouw deelgenomen aan de plantsoenloop door veel atleten, waarbij Team 4 Mijl beslag legde op veel podiumplaatsen.

EK cross

Een dag na zijn geweldige zilveren medaille op het Nk cross kreeg Tom te horen dat hij op zondag 12 december mag starten op het EK cross in Dublin. Tom heeft al eens meegedaan aan het EK cross onder 23, maar dit zal zijn debuut worden bij het EK cross voor senioren.

Weet je hoe het parcours eruit ziet?
“Ik heb even op de website gekeken naar het parcours en zag dat het een parcours is met best veel hoogte verschillen. Verder heb ik nog geen foto’s of filmpjes weten te vinden. Maar ik verwacht veel modder en een zware race!”

Hoe komt het dat je zo’n grote stap hebt gezet de afgelopen tijd?
De laatste tijd merkte ik aan alles dat ik super in vorm was. Mijn duurlopen ging hard en makkelijk en in trainingen en wedstrijd kon ik gemakkelijk hard blijven door pushen. Door de marathontrainingen en de marathon zelf heb ik enorm veel inhoud gekregen wat op de cross goed van pas komt. Verder heb ik consequent getraind en ben ik grote omvangsweken blijven draaien. Zelf wist ik dat ik deze stap had gemaakt, maar voor de buitenwereld was ik nog de underdog.”

Wat zijn jouw sterke punten in een cross?
“Mijn sterke punt in de cross is dat ik enorm flexibel en wendbaar ben. Daarbij ben ik ook super sterk in het lezen van het parcours. Daarmee bedoel ik dat ik altijd de juiste weg kies, waardoor ik zo min mogelijk energie verlies. Verder hou ik van de technische en speelse stukken.”

Zijn er nog specifieke dingen die je gaat trainen voor het EK?
“Deze week ga ik gewoon weer normaal trainen en omvang blijven maken. Volgende week is het weer een wedstrijdweek waarin wat specifieke trainingen worden gedaan.”

En tot slot: wat zijn je doelen voor het EK?
“Ik heb met eddy nog geen doel besproken voor het ek. Maar voor mezelf heb ik zoiets, ik ben nu oud genoeg en met de ervaring die ik nu al heb wil ik natuurlijk zo hoog mogelijk eindigen. En deze wedstrijd zie ik weer als een leer wedstrijd, waarbij ik alle ervaring mee neem naar mijn uiteindelijke doel: de Olympische spelen van 2024.”

Wegwedstrijden

De maand november staat voor de baanatleten in het teken van het opbouwen van een goeie basis voor het baanseizoen met verschillende crossen als meetpunt tussendoor. Ook de wegatleten bouwen aan een goede basis, maar voor hen staan er ook belangrijke wedstrijden op het programma. Helaas konden zij hun goede vorm niet tonen tijdens de door corona afgelaste Zevenheuvelenloop. Silke testte tijdens een 10 kilometer haar vorm. Met een tijd van 34.17 liep ze een hele sterke wedstrijd. 

Crossen met Paavo

Afgelopen maand zijn de eerste crossen van dit seizoen weer gestart. Voor veel korte afstand atleten is dit iets waar ze doorheen moeten in de winter, maar voor sommigen is het crossen iets waar ze de hele zomer naar uit kunnen kijken. Door de modder ploegen, heuveltje op en af, uitglijden in de blubber, noem het maar op. Atleet Paavo de Leng valt onder de laatste categorie. Hij werd onlangs 26e op het NK korte cross. Hij heeft een passie voor het crossen en we besloten hem wat vragen hierover te stellen.

Als eerste, wat vind je zo leuk aan het crossen?
Crosswedstrijden zijn geweldig: de sfeer, de mensen, het uitdagende parcours. Bij crossen gaat het niet om de rondetijden. Je moet met gevoel de cross goed weten in te delen om een mooi resultaat te behalen. Het voelt altijd zo cool om met een mannetje of tachtig aan de start te staan, de adrenaline die vrij komt als het startschot gaat, een goede positie kiezen en knallen!”

Welke cross in Nederland vind je het leukst en waarom?
Elke cross heeft weer iets unieks, maar als ik er één moet uitkiezen ga ik toch echt voor de Sylvestercross in Soest. Als Zeeuw is het altijd leuk wanneer er een stuk zand in het parkoers ligt. De zee was toen ik nog in Zeeland woonde twee kilometer van mijn huis af, waardoor ik vaak op het strand kon trainen, het is dan leuk als dit getoetst wordt op een wedstrijd.”

Wat voegt crossen voor jou toe als baanatleet?
Kracht en uithoudingsvermogen. Door de vele tempowisselingen leer je je lichaam efficiënt te gebruiken, omdat je snel wilt herstellen. De heuveltjes, het mulle zand en de bochten vergen net wat meer kracht vergeleken met vlak op de baan lopen. Je voelt je na het crossseizoen een stuk sterker en dit is een lekker gevoel om het zomerseizoen mee in te gaan. “

Paavo in actie tijdens het NK cross in Tilburg

Foto: Bjorn Parée

Welke elementen moet een echte cross hebben volgens jou?
Haha, als ik zelf een cross zou mogen organiseren zou ik een parcours maken dat bestaat uit: zand, heuvels, modder en boomstammen waarover gesprongen moet worden.”

Wat maakt jou een echte crosser?
Het genieten van barre omstandigheden!”

Omslagfoto: Erik van Leeuwen