Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Na een jaar afwezigheid stond de Plantsoenloop dit jaar weer op het programma. Met de flinke heuvels is het Noorderplantsoen een goede opwarmer voor het cross seizoen. Zowel de 4 als de 8 kilometer werd gewonnen door atleten van Team 4 Mijl.

4 kilometer
Nick Marsman en Nik Lemmink maakten het erg spannend op de kortste afstand van de dag. Nick liet vanaf de start zien dat hij voor niks minder dan de winst kwam. Wessel en Nik volgden op gepaste afstand en in de laatste ronde sloot Nik weer aan bij Nick. Wessel moest na 2,5 km lossen en settelde toen al snel voor een derde plek in 12:17. Nick en Nik liepen samen naar de streep en vanaf de laatste bocht was het nog 100 meter vol sprinten. De 800 meter loper in Nick kwam naar boven en hij wist dan ook op het nippertje te winnen. Beiden finishten in 11:59. Nick Marsman over zijn overwinning: “Het was echt mega vet om samen met Nik te strijden en hard door de gelapte mensen heen te racen”Bram Buigel had geen hoge verwachtingen na wat minder fit te zijn geweest. Hij liep 12:41 wat hem aardig tevreden stemde. Thomas van Laar volgde in 12:57 als vijfde en Thije Tjebbes in 13:02 als zesde. Thije startte wat te hard waardoor hij het tweede rondje niet veel meer kon beginnen maar hij zag het alsnog als goede training. Jamie Verhagen hoopte van te voren op een tijd onder de 13 minuten maar met 13:08 kwam hij daar nog iets te kort voor. Aron Koning had als plan om langzaam te starten zodat hij nog een eindschot had maar door de heuvels viel dat tegen. Hij finishte als 13:53 en zag de wedstrijd als een goede prikkel.

Bij de dames ging Jetske van Kampen er met de overwinning vandoor. Hier was de strijd iets minder spannend want Jetske zat 45 seconden voor teamgenoot Sofie Lovdal. Jetske kwam in 13:41 over de finish en Sofie in 14:26. Beide dames waren tevreden over hun race na de eerste paar harde trainingsweken. Suzanne Voorrips volgde in 15:08 wat goed was voor een derde plek. Ze zag deze wedstrijd als een harde training die ze hard invloog. “Ik had het halverwege als aardig zwaar maar ik kon in de tweede ronde mooi diverse (te) snel gestarte mannen inhalen.” Annet Fledderus had van te voren geen verwachtingen maar ze wilde vooral genieten van de race. Ze gaf aan dat dit met 15:37 en een vijfde plaats goed is gelukt.

8 kilometer
Driekwartier na de start van de 4 kilometer ging het startschot voor de dubbele afstand. Tom Hendrikse kwam naar verwachting als eerste over de streep in 25:04. Hij deed het de eerste ronde rustig aan en daarna versnelde hij hard door: “Na een ronde probeerde ik te versnellen en dit is goed gelukt. De laatste drie ronden waren mooi constant.” Paavo de Leng is een man van de cross en het uitdagende parcours lag hem daarom ook goed. Hij ging er met het brons vandoor in 26:42. In tegenstelling tot Paavo heeft Maarten Hindriks minder met dit parcours en dit bleek ook gisteren. Na de derde ronde viel zijn schoen uit wat hem een kans op het podium kostte. Desalniettemin kwam hij als vierde over de finish in 27:40. Maurice Kram kon mooi met Silke samenwerken en finishte in 27:58 als zesde. Voor Niels Wieringa was dit zijn eerste wedstrijd voor het team en zijn eerste wedstrijd in 2 jaar. Bij de start zat hij er goed bij maar na twee ronden moest hij het tempo wat laten zakken door het uitdagende parcours. Ondanks dat was Niels tevreden met zijn 29:10 en negende plaats.

Silke Jonkman maakte het feest voor het team compleet door de 8 kilometer bij de vrouwen te winnen in 28:04. Ze kreeg als opdracht om de race op een constant tempo te lopen en dat lukte haar goed. Mede dankzij de mannelijke medelopers kon ze goed pushen: “Ik ben tevreden met de opbouw van de race en als je dan de wedstrijd mag winnen altijd extra leuk natuurlijk!” Lianne van de Belt stond na een jaar eruit te hebben gelegen door overtraindheid weer aan de start. Haar tijd van 29:36 ,wat goed was voor een tweede plek, vond ze nog niet heel denderend maar ze was vooral erg blij dat er weer progressie inzit. Jolien de Waard maakte het team podium compleet door als derde te finishen in 30:32.

Omslagfoto: Odile verzantvoort