Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

November was een drukke maand bij Team 4 Mijl. Het trainingsweekend vond weer plaats en een groot deel van de atleten moest zich voorbereiden op het Nederlands Kampioenschap cross. Twee teamleden bemachtigden hier een ticket voor het Europees Kampioenschap in Turijn. Daarnaast liepen er een aantal atleten in Nijmegen voor de Zevenheuvelenloop.

Trainingsweekend

Begin november was het weer tijd voor het jaarlijkse trainingsweekend in het Drentse Drouwen. Elk jaar aan het begin van het seizoen gaan we met het hele team een weekend weg om samen te trainen de pubquiz te spelen en een spel te spelen. Op vrijdagmiddag kwam iedereen binnenstromen en begonnen we met een gezamenlijke duurloop. In de avond was het tijd voor de wederom super spannende pubquiz van coach Sybren Mulder. De volgende ochtend was het hoogtepunt van het weekend. De atleten mochten bij ‘t Nije Hemelriek zich helemaal uitsloven. Na een warming up met voornamelijk sprongen heuvelop, mochten er rondjes gecrost worden. Na deze zware training werden de atleten toegesproken door coach Eddy Kiemel die nog eens uitlegde waarom er bij de dinsdagtraining een ‘carbonverbod’ is ingevoerd. Daarna werd er door de meeste nog een korte duurloop gedaan. Het weekend werd op zondag met een lange duurloop afgesloten, waarna de atleten weer naar Groningen terugkeerden.

Zevenheuvelenloop

Op 20 september kwam een groot deel van de lange afstandsatleten in actie in Nijmegen. Met 15 kilometer heeft de wedstrijd een bijzondere afstand, voor een aantal van de atleten was dit dan ook iets heel anders dan ze normaal gewend zijn. Bij de mannen finishte Thijmen van der Loop als eerste atleet van Team 4 Mijl in 50.55: ‘Het was geen groot succes. Ik heb het wel geprobeerd, maar had na 4 kilometer al het idee dat ik me aan het opblazen was. Duurde erg lang voordat ik daarvan kon herstellen, pas tegen het einde van de wedstrijd was ik weer in staat om wat mensen in te halen. Deze tijd was zeker niet waarvoor ik kwam. Ik heb denk ik nog een paar goede trainingsweken nodig en dan komt de vorm vanzelf weer.’ Achter hem kwam Maurice over de streep in 51.23: ‘Voor mij was dit de bevestiging dat er weer iets van vorm begint te komen na de Amsterdam Marathon. De eerste 8 km was het afzien, daarna werd ik met elke kilometer beter. Heuvelop kon ik er veel mensen aflopen. De laatste 5 km kon ik mooi versnellen. Daardoor liep ik een PR van 3 minuten.’ Bij de vrouwen was Jacelyn Gruppen de snelste van het team. Met een tijd van 51.35 werd ze de 15e vrouw in een sterk internationaal veld: ‘Na de marathon had ik een aantal weken wat moeite met de trainingen. Vooral lopen op hoger tempo was lastig. Ik merkte daardoor dat ik conditioneel sterk was, maar het tempo nog ontbrak. Ik heb geprobeerd zo hard mogelijk te lopen, wat wel een PR op leverde en een 7e plaats bij de Nederlandse dames.’ Achter Jacelyn finishte Lianne van der Belt als 16e vrouw in 52.02: ‘Het ging heel goed! Ik wist dat ik goed in vorm was, maar deze tijd had ik niet verwacht. Ook was ik nog een beetje huiverig voor zijsteek, omdat ik daar de vorige keren last van had bij zo’n lange afstand met heuvels. Gelukkig heb ik goed mijn eigen race kunnen lopen en dus goed kunnen finishen. Op de Nacht van Groningen na is het ook mijn eerste officiële wedstrijd dat ik een afstand langer dan 10 km heb uitgelopen.’ Jasmijn Sibma finishte in 56.23: ‘ Het was heel leuk! Eerste keer dat ik een wedstrijd langer dan 10 km liep, maar ontzettend genoten van de mooie omgeving en ook een mooie tijd neer gezet!’ Reinie Boven liep de wedstrijd uit in 58.38: ‘De eerste 5 km waren best pittig en voelden het zwaarst. Daarna begon het steeds lekkerder te lopen en had ik het laatste stuk genoeg energie over om te versnellen. Ik was tevreden met de opbouw van de wedstrijd!’ Maarten Hindriks en Jolien de Waard moesten helaas de wedstrijd vroegtijdig afkappen en stapten uit.

EK cross
Silke Jonkman en Job IJtsma kregen na de Warandeloop een telefoontje van de technisch directeur van de Atletiekunie. Ze mogen zich gaan voorbereiden op het EK cross in Turijn. Silke bij de senioren en Job bij de categorie onder 23 jaar. We stelden ze een aantal vragen over hun plannen en verwachtingen.

Silke, dit is je tweede internationale toernooi. Hoe ga je het toernooi in en wat zijn je verwachtingen?

Ik vind het lastig om mijn verwachtingen te bepalen, op de cross komt natuurlijk alles samen, van 1500m tot 10000m lopers. Ik houd van racen dus ik ga proberen zo hoog mogelijk te eindigen, welke positie dat zal zijn durf ik niet te zeggen.

Job, bij de Warandeloop deed je mee aan de lange cross om je te kwalificeren voor het EK. Had je van te voren ook de verwachting dat dit ging lukken?

Als je mee doet, heb je natuurlijk altijd die hoop maar ik wist niet of dit realistisch was. Ik had met Eddy een plan bedacht om zo hoog mogelijk te eindigen en dit pakte erg goed uit. Na de race had ik wel goede hoop dat ik geselecteerd zou worden.

Silke, Tijdens de warandeloop liep je een erg sterke race. Zal je tactiek anders zijn nu je in een breder sterker veld loopt?

Bij de Warandeloop liep ik om Nederlands kampioen te worden, daarbij wist ik dat Diane mijn grootste tegenstandster zou zijn en heb ik mijn race wel op haar gefocust. Maar Eddy en ik hadden ook wel besproken dat het een harde race moest worden, dat is voor mij meestal de beste tactiek omdat ik over het algemeen goed tempo vast kan houden, ook als ik (en alle andere) moe worden. In een breder veld richt ik me natuurlijk minder op een specifiek persoon, dus zal het waarschijnlijk een kwestie van zo hard mogelijk lopen worden, dan eindig je uiteindelijk het hoogste en dat is het doel.

Job, dit is de tweede keer dat je naar het EK cross gaat, welke lessen van de vorige keer neem je mee deze race?

Dat het enorm hard gaat vanaf het begin en dat er heel veel zijn die hard lopen. Als je in Nederland gewend bent om vooraan mee te doen is dat wel even anders op zo’n toernooi. Tijdens de race moet ik vooral blijven focussen om mijn eigen race en niet overweldigd raken door de tegenstanders.

Silke, in het afgelopen jaar heb je grote stappen gezet. Merk je ook van buiten af dat de verwachtingen hoger worden en hoe ga je hier mee om? 

Er is best wel veel veranderd inderdaad, ik merk dat er veel aandacht is voor mijn prestatie, en dat vind ik eigenlijk alleen maar super leuk en motiverend. De verwachtingen zijn inderdaad hoger, maar ik leg mezelf ook druk op. Ik wordt daar niet perse zenuwachtig of gespannen van, het motiveert mij juist om gefocust op mijn doelen af te gaan.

Overige uitslagen

Link naar Plantsoenloop: https://team4mijl.nl/wp/team-4-mijl-atleten-dominant-tijdens-herfstige-plantsoenloop/
Link naar Warandeloop: https://team4mijl.nl/wp/medaille-regen-voor-team-4-mijl-bij-het-nk-cross/

19 november
Boomkroonpadcross, Drouwen 
Bram Buigel: 1e op de 9 km in 33:07

Zwarte dennen cross, Punthorst
Job IJtsma: 1e op de 10 km in 30:44