Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

In de eerste week van mei kwam een groot deel van de atleten terug uit Portugal waar zij zich hebben voorbereid op het baanseizoen. Dat baanseizoen is inmiddels in volle gang en de atleten hebben al goede prestaties neergezet. Jacelyn Gruppen is sinds een paar maanden weer terug bij het team en stond in april aan de start van de marathon van Rotterdam. Wij spraken haar kort over de marathon wat er verder nog op het programma staat de komende maanden.

Trainingsstage Monte Gordo

Begin deze maand was een groot deel van de atleten op trainingsstage naar Monte Gordo in Portugal om de puntjes op de i te zetten voor het baanseizoen. Tijdens deze trainingsstage hebben de atleten alle ruimte om zich volledig op het trainen te focussen. Onder meer door de goede begeleiding van fysio’s Marcel en Demi van Fysiosportief kan iedereen optimaal herstellen. Dit zorgt ervoor dat er ruimte is om harder te trainen dan normaal gesproken mogelijk is in Groningen. In de eerste week van de stage lag voor de meeste atleten de focus op het duurwerk van de afgelopen weken afronden en beginnen met de eerste overgangstrainingen. In deze week werden er nog veel kilometers gedraaid en lagen de tempo’s meestal nog niet heel hoog. Voor de sprintsters gold dit echter niet, die mochten direct aan de bak met flink wat verzurende trainingen. In de tweede week begonnen voor veel atleten de echt zware trainingen. Van 300m-250m-200m voor de sprintsters tot 2000m-1500m-1000m voor de langeafstandlopers, iedereen moest eraan geloven. De twee weken zijn positief afgesloten voor het team, iedereen is blessurevrij gebleven en heeft zijn of haar voorbereidingen kunnen uitvoeren.

Start outdoor seizoen

De atleten hebben inmiddels laten zien dat de stage in Portugal voor een goede vorm heeft gezorgd. Silke Jonkman liep in Londen een zeer sterke 10.000 meter tijdens “the night of the 10k pb’s”. Met een tijd van 32.25 bleef zij slechts vijf seconden boven de EK-limiet en werd ze zevende in een erg sterk veld. Leonie van Vliet startte haar seizoen sterk in Griekenland met haar derde tijd ooit op de 200 meter, 23.32. Jetske van Kampen opende haar seizoen met een dik pr op 3000 meter. Zij snelde naar een tijd van 9.10.92. Een aantal vrouwelijke atleten pakten met Groningen Atletiek met overmacht de Nederlandse titel op het NK teams. 800 meter atleet Bram Buigel maakte in Lokeren een uitstapje naar de 1500 meter en kwam met een zeer sterke 3.43.68 over de streep. Afgelopen weekend stond hij weer aan de start op zijn vertrouwde 800 meter en met succes, hij liep 1.47.07 wat ook goed was voor een pr. Ook Thije Tjebbes beleefde een zeer goede start van zijn seizoen. In zijn eerste 800 meter van het seizoen liep hij een pr met bijna een seconde, 1.50.97. In zijn tweede 800 meter haalde hij vervolgens weer een enorme hap van zijn pr af en lukte het hem bijna om onder de magische grens van de 1 minuut en 50 seconden te duiken, 1.50.09. 
Nik Lemmink liet ook zien in vorm te zijn. Tijdens zijn eerste wedstrijd van het seizoen was hij met 8.13,46 de snelste van de dag op de 3000m in Utrecht. Dit was ook goed voor een pr van 13 seconden. Een paar weken later haalde hij in Lokere (BE) op de 1500m ook nog eens 7 seconden van zijn pr af, en liep hij 3.47,80. 

Tom Hendrikse heeft er sinds afgelopen maand weer een medaille bij. Op het NK 10 kilometer in Venlo veroverde hij het brons. Onder bizar moeilijke omstandigheden, met temperaturen die opliepen tot wel 26 graden liep finishte de Drent net onder het half uur (29.56). Paavo de Leng maakte zijn debuut op de 3000m steeple, waar hij de klok stil zette op 9.40,11. Maar zijn grootste succes behaalde hij een week later op de 5000m tijdens de Next Generation Athletics in Nijmegen. Nadat hij in maart voor het eerst onder de 15 minuten had gelopen, dook hij nu nog eens flink onder die tijd. Met een sterke laatste ronde maakte hij nog veel tijd goed, en kwam hij uiteindelijk na 14.42,17 over de streep.

Marathon van Rotterdam

  1. Jacelyn, je bent een tijdje weggeweest bij het team. Hoe is het om weer terug te zijn?

“Ik ben erg blij dat ik weer terug ben bij het team. Ik geniet weer van de gezamenlijke trainingen op de baan en het samen toewerken naar wedstrijden.”

 

  1. Afgelopen maand heb je de marathon van Rotterdam gelopen. Hoe was de voorbereiding en wat had je van tevoren als doel?

“De voorbereiding was anders dan in 2018 omdat ik bij aanvang nog last had van een langdurige blessure aan de iliopsoas spier. Ook vonden we het belangrijk dat ik me fit zou blijven voelen en het plezier terug zou vinden. Mede hierdoor heeft Eddy een andere route gekozen waarbij ik minder kilometers heb gelopen en meer op marathontempo heb gedaan. Ik heb bijvoorbeeld minder vaak een lange duurloop gedaan. Het doel was om de marathon te lopen in een tijd rond de 2 uur en 38 minuten en na afloop een goed gevoel over houden.”

 

  1. Je gaf op Instagram aan dat de man met de hamer toesloeg. Heb je een idee waar dit aan lag en kan je wel met een goed gevoel terugkijken op de race?

“We hadden van te voren ingeschat dat ik het tempo van 3’45 per kilometer goed aan zou kunnen en de bedoeling was om na 35 kilometer te versnellen. Ik voelde me een kilometer daarvoor nog goed, maar ineens was daar de man met de hamer. Ik denk dat dit deels aan de manier van trainen heeft gelegen, een pijntje dat ik de laatste twee weken opliep en ik denk dat er nog veel verbetering zit in het drinken en de inname van koolhydraten. Ik kijk echter wel met een goed gevoel terug op de race ondanks dat ik niet tevreden ben over de gelopen tijd (2 uur en 41 minuten). Twee keer eerder moest ik uitstappen vanwege ziekte en een blessure. Nu heb ik vreselijk afgezien het laatste stuk, maar wel de finish gehaald. Een belangrijke stap om het in het najaar beter te gaan doen.”

 

  1. Wat zijn de plannen voor deze zomer? Welke wedstrijden staan er op het programma?

“Na de marathon heb ik de goede vorm nog niet helemaal teruggevonden. Het plan is om de komende tijd aan mijn snelheid te werken en ik zal daarbij een aantal kortere weg- en baanwedstrijden lopen. Ik hoop mijn persoonlijk record op de 10 kilometer aan te kunnen scherpen. Begin augustus zal dan de voorbereiding starten op een najaarsmarathon.”

 

  1. Heb je al een nieuwe marathon op het programma?

“Ik denk dat ik in het najaar van start zal gaan bij de marathon van Amsterdam. Dit is tevens het Nederlands Kampioenschap en ik hoop me met een aantal teamgenoten voor te bereiden op deze marathon en samen aan de start te staan.”

Met de eerste baanwedstrijden achter de boeg is het outdoorseizoen ondertussen in volle gang. Komende maand zullen voor veel atleten de Nederlandse kampioenschappen plaatsvinden. Dit zal voor de meesten het piekmoment moeten worden van hun seizoen. Het Kampioenschap zal zich afspelen van 24 t/m 26 juni in Apeldoorn.