Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Bij het NK 10 kilometer waren de omstandigheden vanwege de warmte dit jaar zwaar. Tom Hendrikse liet zien hiermee goed om te kunnen gaan en legde beslag op de bronzen medaille. Silke Jonkman stond zaterdag aan de start van de sterk bezette night of the 10k pb’s in Londen. Zij liep een geweldige tijd van 32.25.14. Leonie van Vliet opende haar seizoen in Griekenland. Vrijdagavond trapten veel atleten hun baanseizoen af bij de trackmeeting in Utrecht. De eerste wedstrijd van het seizoen is altijd spannend, hoe staat het met de vorm? De atleten lieten zien dat het met die vorm wel goed zit, want vele pr’s werden verbroken. De avond begon met de sprintonderdelen en tegen middernacht stond de 3000 meter op het programma. Op de 800 meter maakte Thomas van Laar na vier jaar blessureleed zijn comeback.

Venlo – In het warme Venlo kwam Tom vandaag als derde over de streep. “Mijn doel voor vandaag was top 3 en dat heb ik behaald. Het was een mooie wedstrijd en zo na mijn blessure ben ik super blij met deze medaille!” Jacelyn Gruppen werd ondanks een door griep verstoorde voorbereiding vijfde. “M’n start was nogal een gok, want ik had afgelopen week nog twee dagen koorts. Het herstel leek wel goed te gaan en na een baantestje donderdag besloten we te starten. Tijdens de wedstrijd was ik echter toch nog niet fit genoeg. Na 2 km moest ik de strijd voor het podium staken en was het vooral uitlopen naar de finish.”

Londen – Silke maakte zaterdagavond een geweldig debuut op de 10.000 meter op de baan. “Ik had met Eddy besproken iets behouden te starten, om daarna te gaan versnellen. Ik kwam op kop in de tweede groep te lopen en heb daar eigenlijk 10 kilometer lang de kar getrokken. Niet heel tactisch misschien maar voor mijn gevoel liep ik gewoon voor een snelle tijd en niet perse een goede klassering. Ik liep m’n rondjes best vlak maar wel hard en heb nog wel getwijfeld of ik mezelf niet over de kop liep maar het voelde goed. Er zou een wavelight mee lopen op de EK limiet (32:20), maar die deed het niet. Dat was jammer, want uiteindelijk miste ik de limiet op 5 seconden, wat ik niet helemaal door had tijdens de race. Maar goed, een beter debuut had ik me natuurlijk niet kunnen wensen en ik ben fantastisch blij met deze tijd (11e NL allertijden). Nu dus vooral genieten en de volgende keer nog een klein tandje harder!”

Griekenland – In de Griekse warmte en op een keiharde baan stond Leonie aan de start van de 100 en 200 meter. De 100 meter in 11.49 met iets teveel windmee stemde haar nog niet tot volle tevredenheid. Haar tijd op de 200 meter deed dat zeker wel. “In de bocht hadden we vol windtegen en toch liep ik mijn derde tijd ooit en mijn snelste seizoensopening ooit!”

Utrecht – Het eerste onderdeel van de avond was de 400 meter horden. Het was enige tijd geleden dat hierop een Team 4 Mijl atleet van start ging. In Utrecht maakte Danique Gimbrere haar debuut op deze afstand in een tijd van 1.02.32. “Ik vond het van tevoren heel spannend om in mijn seizoen te openen met mijn eerste 400 horden ooit, maar ik vond het leuk om te doen en ben tevreden met hoe het ging. Ik kwam niet overal goed uit, maar dan is er nog ruimte voor verbetering!” Op de 100 meter was het vervolgens de beurt aan Eva Mollema. Met een tijd van 12.46 bleef zij slechts zes honderdsten boven haar pr. “De uitvoering was goed en daarom viel de tijd een klein beetje tegen.”

Nick Marsman liep naar een pr van een seconde, 3.45.50. “Dit geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen! Op 1000 meter voelde het nog zo makkelijk, dus het moet nog harder kunnen”. Thije Tjebbes liep voor het eerst sinds lange tijd weer een 1500 meter. Hij liep 3.54.60, een pr van maar liefst 19 seconden. “Het plan was om niet te gek te openen en dat is redelijk gelukt. De laatste 300 meter merkte ik dat er nog wat in de tank zat en kon ik hem goed doortrekken. Ik ben meer dan tevreden!” Ook Jamie Verhaegen haalde een flinke hap van zijn pr af. Met 4.06.83 was hij zes seconden sneller dan ooit. “Hiermee ben ik zeker tevreden”.

Op de 200 meter mochten Eva en Danique voor de tweede keer deze avond aantreden. Waar Eva op de 100 meter nog net boven haar pr bleef, was het op de 200 meter wel raak. “Het was te koud om echt hard te lopen en het is mooi dat ik nu in het begin van het seizoen op het niveau zit waar ik vorige jaar eindigde.” Danique liep 25.80. “Ik was nog wel wat moe van de 400 horden en dit was een pr van twee honderdsten, dus ik ben tevreden met deze dag!”

Op de 800 meter liep oud Nederland indoor kampioen Thomas van Laar in zijn eerste race in vier jaar tijd een hele sterke wedstrijd. Het doel was om een goeie wedstrijd te lopen en niet onbelangrijk, om weer te genieten van het racen. Hij was het lopen van een 800 meter zeker niet verleerd en we zijn erg benieuwd naar de rest van zijn seizoen, waarin hij zowel de 800 als 1500 meter zal lopen. Suzanne Voorrips liep met persoonlijke haas Thijmen Kupers naar een sterke seizoensopener van 2.05.14. “Dit was een prima start van het seizoen, mooi dat de eerste race gelopen is. Vanaf nu de puntjes op de i zetten en op naar een mooi seizoen!”

De avond werd afgesloten met de 3000 meter. Nik Lemmink werd gehaast door teamgenoot Job IJtsma. Hij finishte in 8.13.46 wat een pr van dertien seconden betekende. Paavo de Leng wist nog meer secondes van zijn pr af te halen. Hij liep 8.33.62 en maar liefst 16 secondes sneller dan ooit. “Met dit dikke pr mag ik erg tevreden zijn!” Jetske van Kampen kwam na een sterke wedstrijd in 9.10.92 over de streep, een pr van negen seconde. Maurice Kram en Jasmijn Sibma liepen hun eerste 3000 meter ooit. Maurice finishte in 9.10.23 en Jasmijn in 10.13.85. Voor Jasmijn was het zelfs haar eerste baanwedstrijd ooit. “Omdat het mijn eerste baanwedstrijd ooit was vond ik het best spannend. Gelukkig wilde teamgenoot Thijs Veenstra mij hazen en het ging eigenlijk heel goed!”

Omslagfoto: Bjorn Paree