Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Flagstaff (US) – Terwijl de meeste atleten van Team 4 Mijl zich opmaken voor vertrek naar het trainingskamp in Portugal, verblijft Thijmen Kupers al enige tijd op hoogte in het Amerikaanse Flagstaff. Hij geeft een update over zijn trainingsstage tot nu toe.

Sinds het begin van deze maand verblijf ik in de Amerikaanse stad Flagstaff dat gelegen is aan de bekende route 66 in Arizona. Flagstaff ligt op 2200 meter boven de zeespiegel en voldoet hiermee aan de vereisten voor een “hoogtestage”.

Het meest interessante aan de hoogte vind ik dat je niets merkt van de ijle lucht. Je wandelt wat rond en ziet natuurlijk een hele andere omgeving, met in de verte besneeuwde bergtoppen. Totdat je begint te trainen: Het eerste dat opvalt is dat, ondanks dat je lekker rustig loopt voor je gevoel, je hartslag enorm snel stijgt en je begint te hijgen. Je moet al gauw rustiger aan doen om te herstellen hiervan. Dit is ook een van de grote voordelen van op hoogte trainen. Zonder een grote moeite te doen kun je intensief trainen. Je hart-long systeem wordt maximaal op de proef gesteld totdat er meer rode bloedcellen gevormd zijn. Dit is gemiddeld na twee weken. Het is gemakkelijk om te hard te trainen en daarom loop ik bijna al mijn trainingen hier met een hartslagband om. Je kan niet meer op je gevoel lopen, maar je moet echt meten om te zien hoe zwaar je traint. Als je eenmaal een paar trainingen te zwaar hebt gedaan, zoals een duurloop, blijf je vermoeid en herstel je niet. Dit kan ervoor zorgen dat je elke training minder goed kunt doen dan je zou willen en dat je daardoor slecht traint. Het is een hele puzzel en ik vind het erg leuk om hiervoor, samen met ervaren atleten en coaches, de juiste oplossing te zoeken. Afgelopen week heb ik één training flink te hard gedaan. Dit heeft de rest van de week ervoor gezorgd dat ik het rustiger aan heb moeten doen. Het is namelijk niet alleen dat je op hoogte traint, maar ook op hoogte moet herstellen: Dit is vermoeiender dan in Nederland. Dit soort fouten horen erbij, maar gelukkig is er genoeg feedback zodat ik dit maar één keer fout doe en niet een hele week lang.

De omgeving is schitterend om te trainen en daarnaast ideaal om vele kilometers te maken in aanloop op een lang seizoen. Deze week train ik nog vergelijkbaar met vorige week, wat betekend dat ik veel kilometers maak op een lage intensiteit. Vanaf volgende week gaan er ook wat specifieke prikkels komen om me voor te bereiden op de wedstrijden in mei. Het plan is om dit jaar met een 1500 meter te starten, dit omdat je daar met hoogte training waarschijnlijk veel voordeel uit haalt. De voordelen voor de 800 meter wijzen zich hopelijk in de weken daarna uit. Het doel is om zo snel mogelijk 1.45.90 te lopen en me te kwalificeren voor het WK in Londen.