Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Afgelopen februari werden zij de snelste man en vrouw van Nederland over de 800 meter indoor. Op dit moment zijn Thijmen Kupers en Suzanne Voorrips in Iten (Kenia) waar ze zich voorbereiden op het baanseizoen.

Hoe kijken jullie terug op het indoorseizoen?
Thijmen: Het NK was superleuk doordat Suzanne en ik binnen vijf minuten allebei de titel wonnen. Daarnaast was die race voor mij een mooie test voor het EK! Wat betreft dat EK heb ik helaas niet alles uit het seizoen kunnen halen wat erin zat, maar na een jaar van blessures was het wel geweldig om weer aan de start van het toernooi te staan.

Suzanne: Ook ik heb een dubbel gevoel over het seizoen. Het winnen van de (dubbele) titel was super, maar qua tijden heb ik helaas niet kunnen laten zien wat ik waard was. Maar na een goede evaluatie hebben Eddy Kiemel en ik onze leerpunten uit de wintermaanden gehaald en kijken we weer met vertrouwen vooruit.

En waarom zijn jullie nu in Kenia?
Suzanne: Ik wilde dit jaar graag weer op hoogte trainen maar wist uit ervaring dat mijn lichaam behoorlijk wat tijd nodig heeft om te acclimatiseren. Door het trainingskamp dit jaar te combineren met een stage voor mijn studie in Kenia kon ik voor acht weken op hoogtestage en op deze manier voor een langere periode aan de basis werken.

Thijmen: Met het oog op het WK in Doha en de Olympische Spelen van volgend jaar wilde ik graag testen wat deze hoogte (2400m) met mij doet. Vergeleken met mijn vorige hoogtestages in Flagstaff en Potchefstroom is het hier namelijk een stuk hoger. En het is natuurlijk heel leuk om hier samen naar toe te gaan.

Suzanne op een van de vele dirtroads rond Iten

En wat doet deze hoogte met je?
Thijmen: De trainingen gaan boven verwachting goed! Ik acclimatiseerde snel, sneller dan de vorige keren. Misschien heeft dit ook met de goede voorbereiding te maken: Voorafgaand aan vertrek heb ik bijna twee weken in een hoogtetent geslapen. Ook dat is een test voor het seizoen van 2020.

Wat voor trainingen doen jullie zoal?
Suzanne: De focus ligt hier voor ons beiden voornamelijk op duurwerk en snelheid, dat heeft te maken met de hoogte. Vanaf de laatste week zal ik dan nog een paar schakeltrainingen doen naar wedstrijdtempo en zodra ik weer terug ben op zeeniveau zetten we die schakeling verder door.

Hoe is Iten als trainingslocatie?
Thijmen: Naast een goede plek om hard te trainen is dit ook een soort pelgrimstocht, een kans om wat tijd in het hart van de Keniaanse atletiek door te brengen. De hoeveelheid toplopers die hier elke dag op de dirtroads lopen, de baantrainingen op Tambach en de gezamelijke fartlek zijn hier voorbeelden van. Het is een ontzettend inspirerende en motiverende omgeving.

Wat kunnen we komend seizoen van jullie verwachten?
Suzanne: Hele snelle tijden! 2018 was een stabiel seizoen met diverse keren een PR-evenaring (2.04, red.) op allerlei verschillende manieren. Voor mijn gevoel ben ik fysiek nu sterker dan toen, dus ik denk dat ik mijn PR flink kan gaan verbeteren. Het is een lang seizoen dus genoeg ruimte voor mooie prestaties. Bij de IFAM zal ik mijn eerste 800 meter van het seizoen lopen.

Thijmen: Ik loop ook bij de IFAM mijn eerste 800 meter. Het plan is uiteraard om me al vroeg te kwalificeren voor het WK in Doha (1.45.80, red.) en misschien ook al voor de Olympische Spelen in Tokyo. Maar ik begin het seizoen met twee 400 meters. Voor het WK wil ik dit jaar naast de 800 meter namelijk ook voor een plek in de 4x400m selectie gaan, dus als ik dan in mei al hard kan lopen zou dat gunstig zijn.