Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Om zich op het baanseizoen van 2018 voor te bereiden, reisden vier Team 4 Mijl-ers deze maand af naar Flagstaff (VS). Lees hier meer over hun trainingskamp en bekijk de compilatievideo van 800m-atleten Thijmen Kupers, Jaap Gerben Vellinga, Suzanne Voorrips en coach Wilfred van Holst.

Flagstaff ligt in de staat Arizona, op 2100 meter boven zeeniveau. ‘Naast meerdere atletiekbanen en goede faciliteiten voor kracht- en alternatieve trainingen zijn hier veel mooie trails waar we duurwerk kunnen doen,’ aldus Wilfred. In combinatie met de vaak lekkere temperatuur is het een toplocatie voor een trainingskamp. ‘Daarnaast is er de mogelijkheid om naar Sedona (1300m) of Cottonwood (1000m) af te dalen voor specifieke trainingen of als het in Flagstaff te koud is.’ In grote lijnen bestond de trainingsstage uit twee delen. In de eerste drie weken werd er voornamelijk gewerkt aan aerobe capaciteit en snelheid. Suzanne: ‘Door mijn voetblessure van afgelopen jaar moesten we tot en met het indoorseizoen heel

Suzanne loopt een 30 meter vliegend op de baan in Flagstaff

voorzichtig zijn met sprinten en snelheid, maar hier in Flagstaff heb ik wat betreft snelheid echt weer een goede stap gemaakt.’ De tweede helft van de stage werd vooral ingericht rondom enkele specifieke trainingen, waarin er op spikes en op wedstrijdsnelheid getraind werd. Jaap: ‘Door een korte voetblessure heb ik in de eerste twee weken minder snelheidstrainingen kunnen doen dan we van tevoren gepland hadden. Het specifieke werk van de afgelopen twee weken gaat echter heel goed, ik voel me zo sterk tijdens trainingen!

Jaap tijdens een duurloop op de urban trail

Thijmen zat tegelijkertijd met zijn teamgenoten in Flagstaff maar maakte onderdeel uit van de bond-stage, geregeld door de Nederlandse Atletiekunie. Desalniettemin was hij ook geregeld bij zijn Team 4 Mijl teamgenoten te vinden en waar mogelijk combineerden zij trainingen. Thijmens opbouw zag er deze trainingsstage iets anders uit dan die van Jaap en Suzanne omdat hij nog aan het revalideren is van een blessure aan zijn achillespees. ‘Ik heb de belasting hier in eerste instantie goed op kunnen voeren, maar helaas gaat de opbouw iets langzamer dan verwacht.’ Hierdoor heeft Thijmen in de afgelopen weken niet het specifieke werk kunnen doen waar hij van tevoren op gehoopt had. ‘Ik had hier graag samen met Jaap baantrainingen gedaan, maar focus me op dit moment op mijn eigen proces. Ik ben hier veel sterker geworden dus heb veel zin om zodra ik thuis ben de stap naar de specifieke trainingen te gaan maken.’ Jaap en Wilfred konden gelukkig wel veel samen trainen en zowel Thijmen als Suzanne kon hier en daar trainingen combineren met Sanne Verstegen.

Thijmen traint op de Alter-G

Wilfred van Holst, zelf ook nog actief 800 meter loper, had een dubbele agenda tijdens deze trainingsstage. Naast dat hij zelf een volledig trainingsprogramma draaide, vervulde hij tijdens deze stage tevens een coachende rol voor de drie Team 4 Mijl atleten die allemaal onder begeleiding van coach Eddy Kiemel trainen. De atleten waren hier zeer over te spreken: ‘Een training kan soms anders lopen dan je van tevoren inschat. Dan is het prettig om met iemand te kunnen sparren tijdens (specifieke) trainingen.’

Over een aantal dagen zullen de atleten huiswaarts keren om zich in Groningen verder voor te bereiden op het wedstrijdseizoen. Net als hun teamgenoten zullen ze te volgen zijn via de (social) media van Team 4 Mijl.