Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Oordegem –  Zaterdag 26 mei stond één van de best bezette atletiekmeetings van België op het programma: De IFAM in Oordegem. Het was een warme en lange dag voor de coaches, maar de resultaten van de negen atleten van Team 4 Mijl mochten er wezen. Gedurende de dag kwamen Dominique Veninga, Leonie van Vliet, Elisa de Jong en Niek Blikslager tot nieuwe persoonlijke toptijden.

200 en 400 meter
Dominique kwam in het voorprogramma in de ochtend uit op de 400 meter. In de derde serie stelde zij haar persoonlijk record scherper naar 56.04. Daarna was het de beurt aan Leonie op de 200 meter. In een sterke race verbeterde ze haar persoonlijk record en won het voorprogramma in een tijd van 23.89. ‘Ik wist wel dat het er in zat, maar had niet gedacht dat het er deze wedstrijd uit zou komen, omdat ik afgelopen week nog best hard had doorgetraind.’ Zij mocht door haar goede klassering ’s avonds opnieuw aan de bak in het hoofdprogramma. Hier klokte zij 24.26.

800 meter
Aan het einde van de middag liep Wessel van Veenen zijn snelste 800 meter van het seizoen. Hij ging hard van start en kon goed voorin meekomen. Wessel vertelde na afloop:  ‘Richting de 600 kwamen er een hoop jongens langs waardoor ik ingesloten zat aan de binnenkant. Flink kapot over de finish, 1.51.33 is prima maar ik had op een wat snellere tijd gehoopt.’

Foto: Maxime Delobel

De tweede atlete in het hoofdprogramma was Suzanne Voorrips op de 800 meter. In haar serie ging de kopgroep hard van start met een opening van 57 seconden. Suzanne opende niet mee, en liep haar eigen race, met een klein peloton achter haar aan. ‘Ik kon strakke doorkomsttijden lopen en tot 50 meter voor het einde de meiden achter me pareren.’ Met 2.05.77 was zij zeer content en vooral over de progressie die ze de afgelopen weken maakt.

Foto: Maxime Delobel

1500 meter
Elisa kreeg eerder op de dag te horen dat zij in het hoofdprogramma mocht starten op de 1500 meter. Deze kans greep zij met beide handen aan en snelde naar een persoonlijk record in 4.27.22. Ze had gemengde gevoelens achteraf: ‘Het voelde na 800 al te veel als werken. Liep niet helemaal vrij, dus niet geheel tevreden. Op naar meer!’

Het naprogramma voor de mannen op de 1500 meter begon rond 23.50, normaliter liggen de meeste atleten dan al op één oor. Nu stond Niek op dit tijdstip vol adrenaline aan de start voor zijn eerste 1500 meter van het seizoen. Niek noteerde 3.46.77, een kleine seconde sneller dan zijn vorige persoonlijke toptijd. ‘De race was wel zwaar, en het voelde net niet comfortabel. Achteraf was ik helemaal kapot, dus het was ook een goede prikkel. Volgende week nog een keer 1500 in Oordegem, dan hopelijk nog wat harder’, aldus Niek. Freek Lier strandde in zijn serie in een tijd van 4.15.26. Tom de Leeuw liep in een volgende serie een chaotische race naar eigen zeggen. ‘Met 3.57.02 heb ik net geen pr gelopen. Volgende keer misschien wat meer meelopen met de kop van de race’, aldus Tom. Tot slot kwam Maarten Hindriks in actie. Met 3.57.90 was hij niet geheel tevreden. Hij zei: Ik had wel wat harder willen lopen, zeker omdat de vorm verder prima is. Ik heb de race eigenlijk te laf gelopen’. Hij bleek niet geheel moe na de finish en wil de volgende keer dan maar harder lopen.