Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Wageningen – Een week voor het NK reisde een grote Team 4 Mijl delegatie af naar Wageningen om daar de laatste wedstrijd voor het NK te lopen. Jaap Gerben Vellinga en Elisa de Jong wonnen op de 800 meter; Bernice Meijer won de 200 meter.

800 meter
De grootste groep Team 4 Mijl atleten ging van start op de 800 meter. In de eerste serie waren zes van de acht atleten afkomstig uit Groningen: Niek Blikslager, Bram Buigel, Jelmer Lenstra, Wessel van Veenen, Jaap Gerben Vellinga en trainer Wilfred van Holst. Na de start werd er een mooie trein gevormd, deze hield stand tot 600 meter. “Na 550 meter merkte ik dat het tempo begon in te zakken en heb een flinke versnelling ingezet”, vertelde Bram na afloop, “met nog 50 meter te gaan kwam Jaap Gerben langs zij, ik probeerde hem af te houden, maar dat lukte net niet.” Jaap Gerben finishte uiteindelijk in een tijd van 1.50.59, één honderdste voor Bram die finishte in 1.50.60. Voor Jaap Gerben was deze wedstrijd zijn eerste van het seizoen. “Dit was een prima eerste wedstrijd. Helaas heb ik met pijn in mijn voet moeten gefinishen. In de laatste 200 meter voelde ik een flinke knak in mijn voet. Hopelijk dat het volgende week goed is”, alsdus Jaap Gerben. Ook voor Bram was dit weer de eerste wedstrijd na enkele tijd geen wedstrijd gelopen te hebben: “bijna een maand geleden heb ik mijn sleutelbeen gebroken toen ik viel met mijn stadsfiets. Kort na de operatie kon ik al snel weer lopen. Gezien de omstandigheden ben ik tevreden met mijn tijd en kijk ik uit naar volgende week.”

Achter Jaap Gerben en Bram passeerde Wessel als derde de eindsteep in 1.51.45. “De eerste 600 meter kon ik redelijk makkelijk volgen, maar daarna miste ik het eindschot om het Jaap en Bram echt moeilijk te maken,” vertelde Wessel, “over mijn tijd ben ik wel tevreden. Hopelijk kan ik volgende week op het NK wat extra’s laten zien”. Na Wessel finishten Jelmer en Niek respectievelijk in 1.52.37 en 1.53.27. “Ik ben niet super tevreden met mijn tijd, maar wel met de manier waarop ik deze liep,” vertelde Niek na afloop. “Het is elke keer weer spannend om eens een 800 meter te lopen, zo vaak loop ik deze afstand niet: het voelde hard aan. Al met al een mooie prikkel voor het NK.”

Maarten Hindriks kon zich vinden in de woorden van Niek. De 1500-meter-specialist startte met teamgenoot Tom de Leeuw in de tweede serie en had in eerste instantie moeite met de snelheid: “ik kon gewoon niet harder.” Tom won de serie in 1.55.60. “Voor mijn gevoel werd er heel hard geopend en ik durfde in eerste instantie niet mee”, vertelde hij, “ik merkte al snel dat het wel meeviel en ben toen gaan versnellen naar de kop.” Ondanks zijn winst toonde Tom zich niet tevreden: “Ik heb het gevoel dat het nog veel harder kan.” Maarten passeerde de finish na 1.59.06.

Toen was het de beurt aan de dames van Team 4 Mijl; in de vierde serie kwamen Elisa de Jong en Carlijn Wagenaar in actie. Elisa weet de serie uiteindelijk net niet te winnen, maar is met een eindtijd van 2.12.01 wel de snelste dame van de avond. “Ik ben echt super blij! Dit is mijn vierde persoonlijke record van dit seizoen. Deze snelheidsprikkel smaakt naar meer, maar eerst maar eens de 1500 meter op het NK lopen volgende week”, aldus Elisa. “Daarnaast heb ik nu eindelijk het familie record van mijn moeder uit de boeken gelopen.” Voor Carlijn was de race een minder groot succes: “ik kon niet meekomen met de eerste groep en ben daardoor alleen te komen lopen. Ik had gehoopt om aan te kunnen pikken en zo naar een mooie tijd gesleept te worden. 2.18.49 is dat niet voor mij”.

In de daarop volgende serie was het de beurt aan Ellen Jansen. Onder aanvoering van haas Machteld Mulder loopt Ellen in haar race naar seriewinst en een nieuw persoonlijk record van 2.16.85. “Ik liep deze 800 meter als voorbereiding op het NK 1500 van volgende week. Ik schrok van een de harde opening, desondanks probeerde ik zo hard als ik kon door te lopen, en dat lukte erg goed. Zonder Machteld was dat me niet gelukt, ik ben haar heel dankbaar.”

100 meter en 200 meter
Bernice Meijer had zich deze avond toegelegd op de korte afstanden. Aan het begin van de avond liep ze op de 100 meter een tijd van 13.22 en later op de avond snelde ze naar winst op de 200 meter in een tijd van 26.79.

400 meter
De andere sprintdames kwamen in actie op de 400 meter. Dominique Veninga werd hier tweede en zette de klok stil na 57.16. “Voor mijn gevoel opende ik te langzaam, maar ik ging juist iets te hard. Hierdoor ging ik in de laatste 100 meter flink kapot”, vertelde Dominique, “ik weet dat ik in vorm ben en ik heb zin in volgende week”. Floortje van Kampen deed 58.07 over de volle ronde, en Henderyke Wonink finishte na 59.36.

1500 meter
Bij de 1500 meter stond namens Team 4 Mijl Fabian ten Kate aan de start. “Het tempo lag in het begin erg hoog. Dit bleek echter niemand vol te kunnen houden, zodat het tempo met name de derde ronde nogal in zakte. Desalniettemin kon ik nog wat reserves mobiliseren voor de laatste 200m zodat ik nipt de 3e plaats en een PR kon veiligstellen.” Fabian finishte uiteindelijk in 3.58.83: “wederom een ‘ruim persoonlijk record’ van maar liefst 6 honderdste”.

In de derde serie van de 1500 meter was het de beurt aan Sofie Lövdal en Jolien de Waard. Voor beide dames was dit weer de eerste wedstrijd na een tijd blessureleed. “Door mijn gebrek aan tempogevoel ging de eerste kilometer veel te langzaam, een snelle tijd zat er toen al niet meer in”, vertelde Sofie, “na de eerste kilometer begon ik te sprinten en wist ik uiteindelijk als eerste vrouw te finishen”. Ze zette een tijd neer van 4.48.58, vlak voor Jolien die de klok stil zette na 4.49.27. “Ik heb de laatste weken weinig kunnen lopen in verband met een voetblessure. De tijd ben ik niet echt tevreden mee maar ben blij dat ik überhaupt weer kan lopen”, besloot Jolien.

NK Junioren
100 kilometer verderop, in Emmeloord, deed Danique Gimbrère mee aan het NK Junioren bij de meisjes junioren A. Ze liep daar de 800 meter, maar wist geen potten te breken. Ze finishte als derde in haar serie in een tijd van 2.20.46 en liep daarmee de finale mis. “Het ging wel weer tweeënhalve seconden sneller dan de vorige week, maar het was gewoon niet goed genoeg”.