Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Een van de laatste wedstrijden van het seizoen is de promotie/degradatie wedstrijd voor het Groningen atletiek team van de dames. De technische onderdelen werden vervuld door de clubleden van GA, veel van de looponderdelen door Team 4 Mijl. Leonie van Vliet mocht de kortste onderdelen voor haar rekening nemen, de 100 en 200 meter. Op de 400 meter ging Dominique Veninga van start. De 800 meter werd vertegenwoordigd door Floortje van Kampen. De 1500 was voor Elisa de Jong en als laatste van de enkele nummers kwamen de 3000 meters voor Ellen Jansen en Sofie Lovdal. Waarbij Sofie de steeple voor haar rekening nam. Daarna was er nog een 4×400 estafette waarbij drie van de vier leden van de 4×400 ook uit de vertegenwoordiging van het team kwamen.

De sprintnummers vormden een duel tussen Leonie en de olympische Tessa van Schagen. Op beide nummers moest Leonie helaas haar meerdere erkennen in Tessa, maar desondanks leidde het tot een tweede en derde plek. Een sterk begin voor het klassement van de promotie degradatie. Waar de concurrentie stevig was op de kortste sprintnummers, was dat voor de 400 van Dominique een stuk minder. Volledig gecontroleerd liep ze naar de winst met bijna 2 seconden voorsprong op de nummer twee.

Voor de Mila-dames werd het een ander verhaal. De concurrentie hier was groot en voor Floortje was het dus ook flink aanpoten om in de 800 meter naar een vijfde plek te lopen. De 1500 voor Elisa was een rustige boemel en het leek er lang op dat ze naar de winst zou lopen, maar vlak voor het eind werd ze hard voorbij gesprint en kon niet reageren. Desondanks een tweede plek voor haar. Ellen hoopte op een klassementsrace en dus een rustige start. Toen dat niet het geval bleek, was het aanpoten en heeft ze de eerste twee dames moeten laten gaan. De dreiging van achter bleef ongevaarlijk en dus onbedreigd naar een derde plek. Voor het klassement nog steeds heel goed. Als laatste individuele onderdeel was het aan Sofie op dezelfde afstand, maar dan met horden. De eerste plek leek vergeven met de concurrentie van Veerle Bakker, dus voor Sofie was het duidelijk. Een tweede plek veilig stellen. Sofie liep solide en dit resulteerde in een naar verwachte zilveren positie.

Als laatst mochten Leonie, Floortje en Dominique, aangevuld met Anke Zonderland de 4×400 meter estafette lopen. Ook hier lieten de dames duidelijk zien dat ze op het hoogste nationale niveau thuishoren, met meer dan 4 seconden voorsprong liepen ze naar de winst. Tezamen met de uitstekende posities op de technische onderdelen leidde dit tot een overall winst van het team van Groningen Atletiek en dus promotie naar het NK Teams!