Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Blijham/Gorredijk – Het laatste weekend van 2017 werd bij wegwedstrijden in Blijham en Gorredijk goed gepresteerd door Team 4 Mijl atleten. Edwin Slijkhuis soleerde zaterdag naar de overwinning op de halve marathon in Blijham. Maarten Hindriks trok zondag in een duel met Fabian ten Kate aan het langste eind bij de 10 kilometer in Gorredijk. Elisa de Jong behaalde in Gorredijk bij de vrouwen een derde plek.

Oudejaarsloop Blijham
Zaterdag 30 december hoorde Edwin rond het middaguur het startschot bij de Oudejaarsloop in Blijham. Direct na de start ontstond er een gat met drie achtervolgers en dit groeide gestaag gedurende de halve marathon. Edwin liep een vlakke race, waarbij hij het tijdens het eerste gedeelte van de wedstrijd aardig koud had door de regen en stevige wind. De finishklok gaf 1.12.15 aan, een tijd die weinig zegt over de huidige vorm. Edwin kijkt dan ook uit na komende wedstrijden:”Over twee weken hoop ik in Egmond aan Zee een betere indruk te krijgen hoe ik er voor sta na het geslaagde trainingskamp op Lanzarote”.

Oliebollenloop Gorredijk
De 10 kilometer wedstrijd in Gorredijk was op zondag 31 december een eerste test voor Maarten, Fabian en Elisa na een trainingsperiode op Lanzarote. Maarten en Fabian liepen vanaf het begin van de wedstrijd samen. De eerste kilometers ging het op een lint met wind tegen. Na 3,5 kilometer was de concurrentie gezien en konden Fabian en Maarten met elkaar de strijd aangaan. Maarten vertelt hierover: ”Bij 4km kregen we de wind in de rug en probeerde Fabian tot twee keer toe weg te lopen, maar gelukkig kon ik de aanvallen pareren. Bij ongeveer 5 km nam ik de kop over en kon ik een klein gaatje slaan”. De voorsprong van Maarten groeide langzaam, maar werd niet heel groot. De laatste 1,5 kilometer was Maarten nog beducht dat Fabian zou terugkomen, maar dit gebeurde niet en zo liep Maarten naar de winst.

Fabian over het einde van de race: ”Er zaten nogal wat bochtjes in het slot, waardoor ik niet zo makkelijk tot een serieuze eindsprint kon komen en het dus niet meer spannend werd”. Maarten liep een nieuw persoonlijk record met 32.39 en Fabian finishte als tweede in 32.54. Fabian was niet geheel tevreden, aangezien zijn gevoel van snelheid en de daadwerkelijke snelheid niet overeen kwamen. Uiteindelijk ben ik niet bijzonder moe geworden, maar kon ik gevoelsmatig ook niet harder zegt Fabian berustend.

Elisa startte behouden om de tweede helft te kunnen versnellen. Dit plan slaagde niet helemaal, gezien ze niet uit haar ritme kon komen. Met een derde plaats in 36.54 kon zij uiteindelijk richting de oliebollen. Deze wedstrijd was voor Elisa ook een test of ze belastbaar genoeg was voor een 10 kilometer, en dit pakte positief uit. Elisa vertelt achteraf: ”Ik ben een beetje tevreden over de race, maar over vijf weken tijdens het NK 10km in Schoorl wil ik minstens een minuut harder lopen”. Ook Maarten en Fabian zijn gebrand om op dit Nederlands Kampioenschap op de weg goed te presteren.