Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Al weken hield het ons bezig, het corona-nieuws. Want als sporter is niet je concurrent je grootste vijand, maar factoren zoals blessures en ziekte. Blessures en ziekte kunnen je voorbereiding overhoop halen of er voor zorgen dat je niet eens aan de startlijn verschijnt. Geen handen schudden, uit de buurt blijven van zieken en vaak je handen wassen is een topsporter geen onbekend terrein, maar een massale afgelasting van wedstrijden en sluiting van alle trainingsfaciliteiten is dat wel.

Job’s onofficiële PR op de 10 kilometer

De laatste paar weken zijn de ontwikkelingen rondom het corona-virus in ons land in stroomversnelling gegaan. Onder de atleten gonsden de onzekerheden al een tijdje: “Zal de Parelloop in Brunssum wel doorgaan?” “En het NK halve marathon?” “Wat denk je dat er met de Venloop zal gebeuren?” Het doel van veel atleten was om al hun trainingsuren tijdens deze wedstrijden te laten uitbetalen in persoonlijke records. Toen de regering besloot om alle evenementen tot eind maart af te lasten, vielen deze gehoopte recordpogingen in duigen. Tom Hendrikse, Job IJtsma en Maarten Hindriks besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten en liepen ieder voor zich in hun eentje een 10 kilometer. Alle drie liepen ze een pr, maar officieel hebben ze er niets aan. Ach, gelukkig mochten we nog trainen.

Tot Maurits Hendriks, technisch directeur van het NOC NSF, vorige week besloot dat alle trainingsfaciliteiten gesloten moesten worden. Geen toegang tot de atletiekbaan, een slot op het krachthonk en geen gezamenlijke trainingen. Alle wedstrijden op korte termijn werden geannuleerd en over wedstrijden op langere termijn blijft onzekerheid bestaan. Natuurlijk blijven we trainen, maar dat doen we nu alleen of thuis. Krachttraining met flessen water of een rugzak gevuld met stenen. We moeten immers iets.

Ellen Jansen gebruikt waterflessen als gewichten bij haar krachttraining in de woonkamer

Dit zijn maatregelen die ons als atleten keihard treffen. Elke dag staat in het teken van zo optimaal mogelijk trainen om maximaal te kunnen presteren op die ene geplande datum. Nu zullen we het moeten doen met trainingsvormen die ver van ideaal zijn om toe te werken naar doelen die op losse schroeven staan. Maar we zijn creatief en flexibel en vinden onze weg binnen de mogelijkheden die er zijn. Want wanneer het gaat om de volksgezondheid dienen ook wij hierin onze verantwoordelijkheid te nemen. We proberen geen mazen in de wet te vinden, maar volgen het beleid van het NOC NSF. En we hopen dat andere atleten en trainingsgroepen hier met ons solidair in zijn. Topsport is mooi, voor ons het mooiste wat er is. Maar gezondheid is alles overstijgend.

 

Omslagfoto: Ejam Maail