Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Dit weekend is het NK Atletiek in Den Haag. Voor veel atleten het hoogtepunt van het seizoen. De grote afwezigen dit NK zijn het “gouden 800 koppel” van het NK indoor: Thijmen Kupers en Suzanne Voorrips. Zij moeten verstek laten gaan door blessures. Desalniettemin zijn 13 atleten van Team 4 Mijl met de laatste voorbereidingen bezig voor de nationale kampioenschappen.

800 meter

Waar in eerdere seizoenen Team 4 Mijl domineerde op de 800 meter is het maar de vraag of dat dit jaar weer gaat lukken. Bram Buigel zul je tot nu toe niet horen klagen over zijn seizoen. Anderhalve week geleden mocht hij deelnemen aan zijn eerste internationale toernooi, de Universiade in Napels. Aldaar scherpte hij zijn persoonlijke record aan tot 1.48.90. Met die tijd staat hij als vierde geplaatst in een sterk startveld waarvan er al zeven atleten een tijd onder de 1.50 hebben gelopen dit seizoen. Terwijl Bram geniet van het seizoen van zijn leven, komen andere atleten net terug uit de lappenmand. Zo hebben Wessel van Veenen, die vorig jaar in de finale nog vijfde werd, en Jelmer Lenstra dit seizoen gezamenlijk slechts drie wedstrijden in de benen. Beide atleten kampten met een voetblessure. Wessel en Jelmer staan respectievelijk als negende en als veertiende geplaatst. Gezien het verloop van het seizoen zullen zij uitermate tevreden zijn met een plek in de finale. Daarnaast is ook Thije Tjebbes bij de mannen senioren toegelaten. Thije stond in eerste instantie als reserve op de lijst en hij heeft dit seizoen ook al een vijfde plek veroverd bij de A-junioren op het NK Junioren. Ook Danique Gimbrère stond in eerste instantie op de reservelijst, maar mag nu alsnog starten. Dominique Veninga staat nu nog als eerste reserve ingedeeld.

1500 meter

Op de 1500 meter wordt Team 4 Mijl vertegenwoordigd door Elisa de Jong, Lianne van de Belt, Ellen Jansen en Tom de Leeuw. Alle vier wisten ze dit jaar hun persoonlijk record op de 1500 meter te verbeteren en kennen een goed seizoen. Elisa staat als achtste geplaatst, maar hoopt om hoger te eindigen dan dat. Ze hoopt op een harde finale. Ze weet dat het behalen van medaille moeilijk zal worden, maar ze hoopt op een plek in de top vijf.

5000 meter

Niek Blikslager heeft zich dit jaar toegelegd op de langere afstanden. Dat lijkt zich uit te betalen. Van alle baanwedstrijden die hij dit seizoen liep resulteerden allen, op één na, in een nieuw persoonlijk record. Op de 5000 meter heeft hij nu een tijd staan van 14.00.80. Dat is snel, maar er doen naast Niek nog vier atleten mee die al onder de 14 minuten hebben gelopen. Vorig jaar had hij zijn focus op de 1500 meter liggen, maar kon toen op die afstand in de NK finale geen rol van betekenis spelen. Dit jaar hoopt hij zijn uitstekend lopende seizoen te bekronen met een hoge klassering op het NK.

200 meter

Vorig NK eindigde Leonie van Vliet (foto) net buiten het podium op de 200 meter. In de finale wist ze toen haar persoonlijk record te verbeteren. Destijds liep ze met 2.0 meter per seconde tegenwind een nieuw persoonlijk record van 23.66. Dit seizoen wist Leonie al tot een tijd van 23.55 te komen. Daarmee staat ze op dit moment als zesde geplaatst.

400 meter

Floortje van Kampen start in de series van de 400 meter. Zij wist dit seizoen tot een halve seconde van haar persoonlijke record van 57.51 te komen. Vorig jaar strandde zij in de halve finale.