Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Deze vrijdag gaat in de Apeldoornse bossen het NK outdoor 2022 van start. Drie dagen lang is de atletiekbaan van AV’34 het strijdtoneel voor de Nederlandse titels. Veertien atleten van Team 4 Mijl zullen dit weekend aan de start verschijnen. Medaillekansen lijken er te zijn voor Leonie van Vliet op de 100 en 200 meter, voor Bram Buigel op de 800 meter en voor Job IJtsma en Jetske van Kampen op de 1500 meter.

Eva Mollema zal vrijdag het spits afbijten met de series op de kortste sprintafstand, de 100 meter. Ze zal bij de beste zestien moeten komen om een plek in de halve finale te bemachtigen. Hiervoor is waarschijnlijk een tijd in de buurt van haar pr van 12.15 nodig. Met een pr op zowel de 100 als de 200 in de laatste wedstrijd voor het NK heeft Eva laten zien in goede vorm te verkeren en een halve finaleplek lijkt dus zeker een realistisch doel. Leonie is vanwege haar snelle pr automatisch  geplaatst voor de halve finale. Normaalgesproken zal zij zich weten te plaatsen voor de finale, die ook vrijdag wordt gelopen. Met 11.37 heeft zij dit seizoen de derde prestatie neergezet en Leonie zal dan ook strijden om de medailles. Om 19.53 gaat op de baan in Apeldoorn het startschot voor de 100 meter finale. Beide atletes zullen op zaterdag ook aantreden op de 200 meter. Eva zal wederom starten met de series en ook hier lijkt een plek in de halve finale een realistisch doel. Leonie is vrijgesteld van deelname aan de series en zal zaterdag alleen de halve finale lopen. De strijd om de medailles op de 200 meter vindt plaats op zondag. Voor Leonie is het behalen van het podium en het lopen van een snelle tijd het doel. 

Bram Buigel en Thije Tjebbes zullen vrijdagmiddag aan de start staan bij de series van de 800 meter. Thije begon het seizoen met meerdere pr’s op de 800 meter. Na een trainingsblok de afgelopen weken hoopt hij deze lijn door te zetten. Als dit lukt zit er mogelijk een finaleplaats in dit weekend. Ook Bram heeft dit seizoen een flink pr gelopen. Afgelopen jaren is hij een vaste deelnemer in de finale en dat zal dit jaar waarschijnlijk weer zo zijn. Bram hoopt met zijn goede vorm mee te kunnen doen voor de medailles. 

De afgelopen jaren werd Team 4 Mijl op de 400 meter vrouwen vaak door veel atleten vertegenwoordigd. Door een aantal wisselingen van afstand en een paar gestopte atleten staat dit jaar alleen Dominique Veninga aan de start van de hele ronde. Dominique is door haar pr rechtstreeks geplaatst voor de halve finale, die op vrijdagavond gelopen wordt. Haar seizoen kwam door een blessure wat moeizaam op gang, maar inmiddels wordt de vorm beter en beter. Het niveau op de 400 meter is erg hoog en een finaleplek zal lastig worden, maar is niet onmogelijk als het de atlete lukt om in de buurt van haar pr te komen. Ze heeft zichzelf als doel gesteld een season’s best te lopen en hopelijk een tijd in de 54 seconden. Danique Gimbrère stond vorig jaar aan de start van de vlakke 400 meter, maar heeft dit jaar gekozen voor de 400 meter horden. Aan het begin van dit jaar had de atlete nog nooit een hordenrace gelopen, maar met de vierde tijd op de deelnemerslijst lijkt een finaleplaats zeker mogelijk. De series 400 meter horden worden vrijdagavond gelopen, de finale staat gepland voor zaterdagmiddag. 

Het laatste onderdeel van de vrijdag is de 3000 meter steeplechase. Paavo de Leng heeft afgelopen jaar de switch gemaakt naar deze afstand en liep deze zomer zijn eerste wedstrijden. In de wedstrijd waar hij zijn pr liep heeft hij elke meter op kop gelopen, desondanks heeft hij zich met deze tijd op de kaart gezet. Als hij dit weekend dit niveau weet te evenaren zal hij voor een plaats in de top 5 strijden. 

De 1500 meter is dit jaar de afstand waarop Team 4 Mijl door de meeste atleten vertegenwoordigd zal worden. Jetske en Jasmijn Sibma zullen bij de vrouwen de eer voor het team hooghouden. Jetske heeft bij haar laatste wedstrijd voor het NK tijdens de Bislett games in Oslo laten zien in uitstekende vorm te verkeren. Ze scherpte haar pr op de 1500 meter met maar liefst een dikke vier seconden aan naar een geweldige tijd van 4.10.95. Met deze tijd heeft ze de derde tijd staan van alle deelnemers. De series op zaterdag zijn normaalgesproken een formaliteit. Op zondag staat vervolgens de finale op het programma. Kan Jetske hierin een gooi doen naar de Nederlandse titel? Jasmijn liep 3 weken geleden haar eerste 1500 meter ooit en staat zaterdag al aan de start van haar allereerste NK. Haar doel is het lopen van een pr en ervaring opdoen. 

Bij de mannen staan Job, Nick Marsman en Wessel van Veenen aan de start op de 1500 meter. Job heeft in Oslo ook laten zien in goede vorm te zijn door een honderdste van zijn pr af te schaven. Hij staat als zesde geplaatst en zal proberen in de finale naar een podiumplaats te lopen. Nick heeft dit seizoen meermaals laten zien dat hij in goede vorm verkeerd op de 1500 meter. Ondanks dat er nog weinig goede races zijn geweest heeft hij zijn pr al wel weten aan te scherpen. Een finaleplek moet er dit weekend dan ook wel in kunnen zitten. Wessel heeft er afgelopen jaren voor gekozen om zijn specialiteit te verbreden van de 800 naar ook de 1500. Hiermee wist hij vorig jaar bijna de finale te bereiken. Met de extra wedstrijdervaring die hij dit seizoen heeft opgedaan gaat hij dit jaar weer een poging doen dit te bereiken. 

Op zaterdag loopt Nik Lemmink de 5000 meter. Na dit seizoen van de 800 meter tot de 5000 meter op alle afstanden flinke pr’s te hebben gelopen is hij klaar voor dit weekend. Nik loopt in een sterk bezet veld en zal proberen zo lang mogelijk met de groep mee te lopen. Hij hoopt dat dit resulteert in nog een pr en een mooie plaats in het veld.

Omslagfoto: Carl Sandin