Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De Nederlandse kampioenschappen indoor 2021, het wordt een gedenkwaardige editie. Er zullen dit jaar minder atleten aan de start staan door de maatregelen. Sommige atleten hebben al een aantal wedstrijden kunnen lopen, voor anderen zal dit de enige wedstrijd van hun indoorseizoen worden. Dit neemt niet weg dat we een mooi weekend tegemoet gaan met races om naar uit te kijken. Publiek kan de wedstrijd volgen via de livestream van de Atletiekunie.

De eerste atleten die dit weekend het startschot horen zijn Suzanne Voorrips en Annet Fledderus op de 800 meter. Suzanne, zowel indoor als outdoor regerend kampioene, zal proberen haar titel te verdedigen. Ze liet al zien in uitstekende vorm te verkeren door met een dik indoor pr van 2.02.79 onder de limiet voor het EK indoor te lopen. Haar grootste concurrentes lijken Britt Ummels en Bregje Sloot, die beiden ook de EK limiet hebben gelopen. Het belooft een mooie en spannende strijd te worden voor de Nederlandse titel. Voor Annet is het NK de enige wedstrijd van dit seizoen. Het is voor haar daarom lastig in te schatten waar ze op dit moment toe in staat is. Ze hoopt op een goede race, waarin ze een mooie tijd kan lopen. 

Vervolgens zullen ook de mannen op deze afstand gaan strijden om de medailles. Naast de Nederlandse titel zal het NK ook belangrijk zijn voor de verdeling van de tickets voor de Europese kampioenschappen in Torun. Maar liefst zeven atleten hebben al onder de limiet gelopen en er zijn drie tickets te verdelen. Thijmen Kupers heeft in een aantal wedstrijden al laten zien in goede vorm te zijn. In Apeldoorn liep Thijmen tot nu toe zijn beste wedstrijd met 1.46.91, waarmee hij voor de tweede keer onder de EK limiet dook. Zijn grote concurrent voor de titel zal waarschijnlijk Djoao Lobles zijn, die een vergelijkbare tijd heeft gelopen. Ook Bram Buigel heeft al een aantal wedstrijden mogen lopen waarin hij meermaals zijn (indoor) pr wist te verbeteren en ook twee keer onder de EK limiet liep. Hij zal zich dit NK willen richten op de medailles. Tom de Leeuw loopt zijn eerste wedstrijd van dit seizoen op het NK. Zijn trainingen lopen de laatste tijd goed en ondanks nog geen wedstrijd prikkel te hebben gehad hoopt hij op een pr en mogelijk de finale.

Na de 800 meter verschijnt Marit Dopheide aan de start van de 400 meter. In een zeer sterk veld gaat zij voor een finaleplaats en wellicht een medaille. Ook Marit heeft al laten zien in goede vorm te verkeren. Haar tijden van 54.20 en 54.21 bieden zeker perspectief voor een goede prestatie dit weekend. 

Leonie van Vliet vertegenwoordigt Team 4 Mijl op de kortste sprintafstand. Een week voor het NK verbeterde ze haar pr met maar liefst twee tienden naar 7.43 en Leonie zal dus vol vertrouwen aan de start staan. Met deze vorm kan ze zeker strijden om de medailles. 

Aan het eind van de middag zullen de 1500 meter atleten een gooi gaan doen naar de medailles. Bij de vrouwen staat Jetske van Kampen aan de start. Jetske is haar seizoen sterk gestart door in haar eerste wedstrijd direct een pr te lopen. Ze behaalde deze zomer al een zilveren medaille en zal dit NK een poging doen om Nederlands kampioen te worden. 

Bij de mannen gaan we kijken naar een goed bezette wedstrijd waar Job IJtsma tussen de kandidaten te vinden is. Job zal dit weekend de 1500 meter en de 3000 meter lopen en heeft op beide afstanden goede kansen op een medaille. Hij is zijn seizoen al goed begonnen door afgelopen weekend een indoor pr te lopen op de 1500 meter.

Op zondag zullen de atleten de 3000 meter lopen. Aan de start staat onder andere Maarten Hindriks. Het is zijn eerste wedstrijd van het seizoen, maar hij heeft dit najaar in een aantal time trials al laten zien goed in vorm te zijn dit jaar. Achter een erg sterke Mike Foppen zal de strijd om het brons en zilver erg spannend worden. Maarten hoopt een goede wedstrijd en een pr te lopen waarbij hij zich met een schuin oog op de medailles richt.

In de 3000 meter vrouwen race staan veel snelle dames aan de start. Jolien de Waard hoopt in haar enige wedstrijd van dit indoorseizoen een pr te lopen. Zij heeft in de trainingen in elk geval al laten zien in goede vorm te verkeren. 

Omslagfoto: Odile Verzantvoort