Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Breda. Dit weekend staat het Nederlands Kampioenschap atletiek op het programma. Een wedstrijd waar het niet alleen zal draaien om het vergeven van nationale titels, maar waar voor sommige Team 4 Mijl atleten nog grotere belangen meespelen. In deze voorbeschouwing blikken we vooruit op het aanstaande weekend.

 

Sprint
Terwijl Team 4 Mijl vooral bekend staat als een team met sterke midden-lange afstandslopers, mogen we dit weekend juist veel van onze sprintsters verwachten. Op de 100m en 200m zal Leonie van Vliet in actie komen. Afgelopen weekend mocht zij voor het eerst in het Nederlands tenue verschijnen als onderdeel van het 4x100m estafette team. Mocht zij tijdens het NK opnieuw goede prestaties laten zien, worden haar kansen voor deelname aan het estafette team voor de Olympische Spelen komend zomer verstevigd.

Op het langste sprintnummer gaan Marit Dopheide, Dominique Veninga, Danique Gimbrere en Eva Mollema van start. Voor de twaalf snelste Nederlandse dames is een luxe positie weggelegd, zij mogen gelijk starten in de halve finale en hoeven geen voorrondes te lopen. Marit is de enige van het team die tot deze twaalf behoort. Afgelopen winter wist zij tijdens het NK indoor boven zichzelf uit te stijgen, wat leidde tot een plek in het 4x400m estafette team voor het EK indoor. Na een kleine blessure lijkt zij klaar te zijn om opnieuw haar visitekaartje af te geven. Dit keer met opnieuw als doel een plek in de 4x400m formatie, maar nu voor de Olympische Spelen in Tokio.
Dominique is met haar 13e plek ’the best of the rest’ . Dit seizoen liep zij sneller dan ooit tevoren, dus we zijn niet verbaasd al zij het net als vorig jaar weer tot de finale weet te schoppen. Danique en Eva lieten allebei afgelopen weekend goede resultaten zien op de 400m. Zij hebben beide laten zien goed op weg te zijn, welke trend zij vast en zeker voort zullen zetten dit weekend.

 

800/1500
Op de midden-lange afstand is Team 4 Mijl traditiegetrouw goed vertegenwoordigd. Suzanne Voorrips zal op de 800m haar Nationale titel van 2020 verdedigen. Na het indoorseizoen kampte zij met blessureleed, waardoor haar voorbereiding sub-optimaal verliep. Maar juist tegenslagen maken onze Suzanne onverslaanbaar. In gedachten zien we haar al het hoogste podium betreden.
Bij de mannen zien we Bram Buigel, Thije Tjebbes, Thomas Kwint en Jelmer Lenstra op de 800m terug. Waar Bram afgelopen winter nog de limiet voor het EK indoor haalde, heeft hij dit niveau outdoor nog niet kunnen evenaren. Maar met al zijn ervaring, tomeloze zelfvertrouwen en chronische 4e plekken op Nationale Kampioenschappen, zou hij zomaar eens naar een medaille kunnen stunten.
Een stunt zou er ook zomaar voor Jelmer Lenstra in kunnen zitten. De atleet maakte twee weken geleden zijn rentree na twee jaar blessureleed en zette een prestatie neer alsof hij nooit was weggeweest. Ook op het NK verwachten we hem dan gewoon weer op een plek waar hij thuis hoort, in de finale dus.
Voor Thije en Thomas is het NK een mooie uitdaging. Het feit dat zij mogen strijden tussen de beste atleten van Nederland zal beide een mooie leerervaring opleveren.

Op de 1500m verwachten we dat Jetske van Kampen een medaille mee naar huis zal brengen. Onlangs verbrak zij haar persoonlijk record met ruim 4 seconden naar 4.15, waarmee zij laat zien in een goede vorm te verkeren. Echter is de concurrentie sterker dan ooit, met één concurrente die zich al geplaatst heeft voor de Olympische Spelen.
Ook 800m specialist Wessel van Veenen, Nick Marsman en Job IJtsma zien we terug op de 1500. Wessel liet dit seizoen zien ook goed uit de voeten te kunnen op de bijna dubbele afstand, waardoor hij zijn 800m laat schieten. Een finale plaats zou er zomaar in kunnen zitten voor Wessel. En eenmaal daar is alles mogelijk. Job wist zich dit seizoen al te plaatsen voor het EK onder de 23 jaar, en zal dan ook daar willen pieken. Een mooi resultaat op het NK is daarop natuurlijk een goede voorbereiding. Nick Marsman heeft na enkele mindere prestaties, zijn trainingsprogramma onder de loep gelegd. En niet zonder resultaat, want sindsdien lijken zijn prestaties weer in de buurt te komen van zijn oude niveau. We zijn benieuwd wat dit voor resultaat op het NK op zal kunnen leveren.

 

5000m
Op de 5000m gaat Jolien de Waard van start. Dit jaar heeft zij met records op de 5km en 1500m laten zien dat het goed zit op zowel de korte als langere afstand. Zo lang er niets of niemand in haar weg zit, zal zij zomaar voorbij haar eigen verwachtingen kunnen rennen.
Ook Niek Blikslager en Tom Hendrikse lopen de 5000m. Niek heeft na een periode van afwezigheid (door blessures) bij terugkeer gelijk laten zien waarom we hem nog niet zijn vergeten. Of er net als in 2019 een medaille in zit is afwachten, maar met zijn 6e positie op de ranglijst vlakken we zijn kansen zeker niet uit. Onze marathonloper Tom zal laten zien dat hij ook op kortere afstanden goed uit de voeten kan, wat al blijkt uit zijn 7e positie op de ranglijst.

 

Omslagfoto: Odile Verzantvoort