Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Dit weekend staat het Nederlands Kampioenschap atletiek op het programma, wat voor veel atleten het hoofddoel is van hun wedstrijdseizoen. Het evenement wordt dit jaar in Utrecht gehouden en zal voor het eerst zonder publiek zijn. In totaal wordt Team 4 Mijl door 20 atleten vertegenwoordigd.

Sprint (100/200)

Leonie van Vliet heeft tot dusver een wisselvallig seizoen, maar liet afgelopen weekend in Grootebroek zien op tijd weer op tijd in vorm te zijn. Ze zal proberen haar bronzen medaille op de 200 meter van vorig jaar te verdedigen, maar met deelname van internationale toppers als Dafne Schippers, Femke Bol en Lieke Klaver wordt dat een lastige opgave.
De juniore Anduella Kwasiba maakt dit jaar haar debuut op het senioren niveau op de 100 meter. Ze kwam dit jaar tot 12.44, een fractie boven haar persoonlijk record van vorig jaar.

400 meter

Marit Dopheide lijkt weer helemaal terug op niveau te zijn na haar 54.29 in Grooteboek onder lastige omstandigheden. Hiermee staat ze tweede op de seizoensranglijst van de deelnemende dames en daarmee behoort een medaille tot de mogelijkheden. Dominique Veninga liep al vroeg in het seizoen al snelle tijden, en zal proberen een plekje in de finale te veroveren. Danique Gimbrere focuste zich dit jaar meer op de 400 meter dan eerder op de 800 meter. Ze scherpte haar record dit jaar aan tot 58.57 en het zou mooi zijn als daar dit weekend een hap vanaf kan.

800 meter

Suzanne Voorrips pakte al tweemaal de indoortitel op de 800 meter, maar outdoor mist deze nog op haar erelijst. Ze gaat de strijd aan met regerend kampioene Britt Ummels en opkomend talent Bregje Sloot. Annet Fledderus draait een goed seizoen en wist bij bijna iedere wedstrijd haar persoonlijk record te verbeteren. Als ze dat dit weekend ook kan maakt ze kans op een finaleplaats.
Bij de mannen is Bram Buigel de kopman. Hij verbeterde zich dit seizoen tot 1.48.45 en staat daarmee vierde geplaatst. Voor een medaille zal hij af moeten rekenen met regerend indoorkampioen Djoao Lobles of een van de outdoorkampioenen van 2019 en 2018, Maarten Plaum en Jurgen Wielart. Wessel van Veenen is na een gemist indoorseizoen weer fit en wist dit jaar zijn persoonlijk record uit 2018 te benaderen. Het niveau is dit jaar hoog op de 800 meter, dus een finaleplaats behalen wordt een flinke uitdaging. Thomas Kwint heeft dit jaar mooie progressie gemaakt op de 800 meter en zal hopen op een snelle serie om zo zijn persoonlijk record van 1.52.75 aan te scherpen.

1500 meter

Op de 1500 meter heeft Jetske van Kampen goede papieren om mee te doen voor een podiumplaats. Ze kwam dit jaar al tot 4.21.14 waarmee ze dit seizoen de snelste tijd van de deelneemsters heeft staan. Elisa de Jong heeft tot dusver een moeizaam seizoen en heeft door pijntjes nog niet veel kunnen racen. Toch staat ze er vaak op de momenten dat het moet, en heeft ze in Nijmegen laten zien zonder veel specifieke voorbereiding hard te kunnen lopen. Jolien de Waard vult het veld aan en zal zich vooral richten op een goede tijd.
800 meter specialist Thijmen Kupers gaat dit jaar voor een uitstapje naar de 1500 meter. Als het in de finale een langzame race wordt komt zijn 800 meter snelheid zeker van pas. Hij kwam in zijn eerste en enige race van 2020 tot 3.44.94. Job IJtsma heeft dit jaar op afstanden van 800 tot en met de 10 kilometer laten zien dat hij een breed bereik heeft en elke maand harder lijkt te lopen. Een finaleplaats is het doel voor de eerstejaars senior. Nick Marsman loopt zijn eerste wedstrijd na een lange blessureperiode. Het is dus nog een raadsel (inclusief voor Nick zelf) hoe zijn vorm ervoor staat.

5000 meter

Waar Jacelyn Gruppen zich normaal gesproken nu zou voorbereiden op de marathon van Amsterdam geeft het uitvallen hiervan de mogelijkheid om meer wedstrijden op de baan te lopen. Met persoonlijke records dit seizoen op zowel de 3000 als de 5000 meter lijkt deze aanpak te hebben gewerkt. Lianne van de Belt verbeterde zich dit jaar ook op de 3000 en de 5000 meter en het belooft een spannende strijd tussen beide dames te worden.
Tom Hendrikse heeft tot nu toe ook een goed seizoen achter de rug met records op de 1500 meter tot en met de halve marathon. Ook op de 5000 meter verbeterde hij zich naar 14.11.47. Een top 8 klassering zou een knappe prestatie zijn met het sterke deelnemersveld. Ook Maarten Hindriks kwam dit jaar al tot besttijden op de 3000 meter, 5000 meter en 10 kilometer. Als het een snelle race wordt zou zijn record van 2 weken terug in Nijmegen er zo maar aan kunnen gaan.

De atleten zijn zaterdag en zondag te volgen via een livestream op nkatletiek.nl. Het tijdschema en de uitslagen zijn te zien op atletiek.nu.

Omslagfoto: Bjorn Paree