Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Ook dit jaar verschijnt Team 4 Mijl aan de startlijn bij het NK 10km op de weg. Dit weekend zullen maar liefst vier vrouwelijke en vier mannelijke atleten het opnemen tegen de rest van Nederland in de mooie heuvelachtige omgeving van de Schoorlse Duinen.

De hoogste klassering verwachten we, op basis van eerdere prestaties, van Jacelyn Gruppen. Zij werd vorig jaar nipt vierde, nadat zij in het laatste deel van de race gepasseerd werd. Jacelyn bewees afgelopen weekend tijdens de 8 van Apeldoorn volledig terug op niveau te zijn na een langdurige blessure periode. Vorig jaar verbeterde ze haar persoonlijk record net niet tijdens het NK 10km, maar met haar huidige vorm lijkt dat dit jaar haalbaar. Een gooi naar de medailles zou dit jaar een enorme stunt zijn, met concurrentie van grote namen als Susan Krumins, Maureen Koster en Bo Ummels.

Naast Jacelyn mogen we dit jaar ook zeker een hoge klassering verwachten van Lianne van de Belt. In november wist zij haar pr op de 10km al aan te scherpen naar 34.32, wat een verbetering is van ruim een minuut ten aanzien van de tijd die zij vorig jaar in Schoorl neerzette. Haar huidige pr zou vorig jaar goed genoeg zijn geweest voor een 6e plek, waardoor we zeker een hoge klassering van haar mogen verwachten.  

Naar waarschijnlijkheid zal Tom Hendrikse de mannelijke equipe van Team 4 Mijl aanvoeren. Afgelopen weekend liet Tom zijn vorm al zien tijdens de 8 van Apeldoorn, waarbij hij naar eigen zeggen zich nog enigszins had ingehouden. Wanneer de rem er komend weekend helemaal af mag zou dat nog wel eens in een mooi pr kunnen resulteren. Wellicht dat de eerste 29’er er zelfs voor Tom in zit.

Job IJtsma volgde Tom afgelopen weekend op bij de 8 van Apeldoorn. Hij tankte hier vertrouwen voor het NK en hoopt op snelle tijd op de 10 kilometer. Sinds hij bij Team 4 Mijl traint heeft hij veel progressie gemaakt, maar hij heeft nog geen snelle 10 kilometer gelopen. Een tijd onder de 30.30 is een mooi doel en zal eveneens een hoge klassering opleveren ten opzichte van zijn concurrenten.

Ook van Elisa de Jong en Jolien de Waard mogen wij verwachten dat zij een gooi zullen doen naar een nieuw persoonlijk record. De prestatie van Jolien bij de 8 van Apeldoorn gaf haar zoveel goede moed, dat zelfs de bescheiden atlete durft uit te spreken dat komend weekend een pr mogelijk is. Elisa liet vorig jaar nog verstek gaan bij het NK 10, maar werd enkele weken later Nederlandse Kampioene op de cross. Net als vorig jaar is de atlete ook dit jaar op trainingskamp in Kenia geweest, waardoor zij wellicht wederom boven zichzelf zal uitstijgen.

Maarten Hindriks liep vorig jaar een pr tijdens het NK 10, maar was destijds geenszins tevreden met zijn wedstrijdverloop. Hij hoopt zijn pr van 31.21 te verbeteren naar een tijd ruim onder de 31 minuten. Met een goed trainingskamp in Kenia in de benen lijkt dit zeker niet onrealistisch.
Maurice Smit verbeterde onlangs zijn 10km pr nog naar 31.46, en hoopt tijdens het NK te laten zien dat hij de laatste paar weken wederom een stap heeft kunnen maken.