Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Donderdag 4 maart beginnen de Europese indoorkampioenschappen in Toruń, Polen. Team 4 Mijl wordt vertegenwoordigd door drie atleten: Thijmen Kupers, Suzanne Voorrips en Marit Dopheide. Voor alle drie is het een toernooi met een speciale betekenis. We spraken de atleten over hun voorbereiding en hun ambities.

Thijmen wist zich door een tweede plaats bij het Nederlands kampioenschap en zijn snelle tijd van 1.46.91 te plaatsen voor de 800 meter. Dit was al de vijfde maal op rij dat Thijmen de limiet voor het EK indoor wist te behalen, een reeks om trots op te zijn. In 2015 won hij een bronzen medaille en in 2017 was er een vijfde plek in de finale.

Thijmen:Ik heb altijd een goed gevoel gehad bij indoorwedstrijden. Ik ben er goed in en vind het leuk om samen met Eddy tactische plannetjes te bespreken voor de wedstrijden omdat dit hier nog belangrijker is dan bij outdoor. De wedstrijden zelf zijn vaak flitsend en snel, dat vind ik echt heel leuk!
Op wat kwakkelmomentjes met een zeurende hamstring en andere pijntjes na is de voorbereiding aardig gegaan, dus ik denk dat het niveau momenteel goed is. Ik hoop dat ik de twee weken na het NK door de supercompensatie nog wat stapjes heb gezet.
Dit jaar staat er een heel sterk veld aan de start, vooral in de breedte. Dat maakt het zowel spannend als leuk, je kan de finale halen maar er ook in de series genadeloos uit liggen. Door mijn ervaring kijk ik toch verder dan de series, een plek in de finale wordt lastig maar zeker niet onmogelijk. Mijn doel is dus om alle drie de rondjes mee te doen, als dat lukt gaan we het mooi vieren!

Voor Suzanne wordt dit de eerste keer dat ze mag uitkomen voor Nederland op een senioren toernooi. Door een kuitblessure kon ze helaas vorige week niet haar Nederlandse titel op de 800 meter verdedigen, maar haar tijd van 2.02.79 anderhalve week eerder was voldoende om zich als derde Nederlandse bij de selectie te voegen. Haar kuit lijkt goed hersteld te zijn dus ook zij mag zich opmaken voor de reis naar Toruń.

Suzanne: ‘Toen ik 10 jaar geleden bij Team 4 Mijl ging trainen met een PR van 2.17 had ik nooit gedacht dat ik hier zou staan. Doordat ik elk jaar een stukje beter en sneller werd werden de doelen ook steeds groter. Een paar jaar geleden klonk het EK indoor nog als een iets-te-ambitieus doel, dat maakt het zo bijzonder dat het nu toch is gelukt!
De voorbereiding was dit jaar uitdagend. Door de corona maatregelen heb ik alle trainingen buiten op de baan moeten doen zonder trainingskamp of indoorfaciliteiten. Eigenlijk ging alles volgens plan tot het NK indoor, toen liep ik een kleine kuitblessure op tijdens de series. Gelukkig ben ik precies op tijd hersteld en ben er fysiek klaar voor om er vol voor te gaan dit weekend.
Mijn doel is om me te kwalificeren voor de halve finale. Als dat lukt moet ik mijn ambities nog maar een keertje bijstellen!’

Marit wist met 53.17 een bronzen medaille te winnen bij het NK indoor op de 400 meter. Hiermee kwam ze net te kort voor de individuele limiet van 53.10, maar wist wel een plekje in de 4×400 meter estafetteploeg zeker te stellen. Samen met Femke Bol, Lieke Klaver en Lisanne de Witte is Nederland de favoriet voor de Europese titel.

Foto: Erik van Leeuwen

Marit: ‘Het EK indoor was dit seizoen niet een doel op zich, maar dat maakt het des te leuker dat ik er nu naartoe ga. Na een jarenlange periode met veel blessures ben ik enorm blij dat ik weer fit en in vorm ben. Het voelt altijd erg speciaal om in het oranje te mogen lopen!
De afgelopen weken heb ik goed kunnen trainen en het geluk gehad om wedstrijden te kunnen doen. Het NK was (tot nu toe) het hoogtepunt en een bevestiging dat we op de goede weg zitten. Hiervoor geef ik veel credits aan Eddy die mij weer op de rit heeft gekregen! Ook ben ik trots op het hele team dat we onder lastige omstandigheden toch altijd naar mogelijkheden zijn blijven kijken. Geweldig dat we met 3 (en bijna 4) Team 4 Mijl atleten naar het EK gaan.
Als onderdeel van de 4×400 meter ploeg zit ik dit jaar in een dream team. Heel bijzonder dat we als Nederland favoriet zijn voor de Europese titel. Spannend, maar vooral heel leuk! We gaan er alles aan doen om die gouden plak te veroveren en ik ga genieten als een malle!’

Tijdschema
Thijmen
Series: vrijdag 19:55, halve finale: zaterdag 19:25, finale: zondag 18:25

Suzanne
Series: vrijdag 13:00, halve finale: zaterdag 19:00, finale: zondag 18:13

Marit
Finale: zondag 19:10