Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Morgen beginnen de EK Atletiek. Deze zijn onderdeel van de gecombineerde Europese Kampioenschappen die plaatsvinden in München. Voor dit grote toernooi hebben Team 4 Mijl-leden Tom Hendrikse en Silke jonkman zich weten te kwalificeren. Beiden zullen meteen op dag één in actie komen – Tom op de marathon, Silke op de 10.000m.

Tom Hendrikse – marathon

Tom staat morgen aan de start van de tweede marathon in zijn carrière. Door een blessure had hij afgelopen voorjaar de marathon van Rotterdam moeten laten schieten, maar ondertussen is de jonge Drent weer topfit en uit op revanche. Zijn voorbereiding vond grotendeels plaats op de Veluwe, waar hij de heuvels gebruikte om in vorm te raken en te wennen aan de hoogteverschillen die het parcours van München zal bevatten. Met een piekweek van 210km zijn de kilometers afgewerkt en is het trainingsblok afgesloten.

Om 11:30 uur klinkt morgen voor Tom het startschot, waarna hij vier rondes van 10 kilometer zal afwerken door de Duitse stad.

Silke Jonkman – 10.000m

Voor Silke Jonkman is het morgen na een lang seizoen eindelijk zover: ze gaat haar eerste internationale kampioenschapsrace lopen. Silke trapte haar seizoen af op 20 mei, tijdens de Night of the 10,000m PBs in Londen. Op wat nog maar haar eerste 10.000m ooit was, liep ze naar een indrukwekkende tijd van 32.25:14, waarmee ze 5 seconden boven de limiet van de EK bleef. Vervolgens volgde er nog een zilveren medaille op het NK 10.000m en werkte ze op de Europacup de 25 rondes over het tartan af in 32.31:19. Deze drie 10.000m-wedstrijden, die ze binnen een tijd van zes weken liep, hebben veel energie van haar gevergd, maar zorgden er uiteindelijk wel voor dat ze zich via het European Ranking-systeem voor de EK plaatste.

Silke gaat morgen in het Olympiapark om 21:48 uur van start.