Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Aankomende zondag staat de 4 Mijl van Groningen na twee jaar weer op het programma. Het is één van de eerste grote wegwedstrijden in Nederland die weer doorgang mag vinden. Natuurlijk staat ook dit jaar een groot deel van Team 4 Mijl aan de start. Wat zijn de verwachtingen voor deze editie? Houden de teamrecords stand en hoe kijken Ellen en Evelien uit naar hun laatste wedstrijd in Team 4 Mijl tenue? 

Silke Jonkman is één van de zeven nieuwe atleten en ze is meteen een favoriet om de snelste dame van het team te worden. Ze hoopt zondag weer een beetje in het wedstrijdritme te komen en daarnaast hoopt ze onder de 22:00 te lopen. Een andere kanshebber is Jetske van Kampen. Afgelopen twee jaar is ze omgeschoold van 800 meter loopster naar kilometervreter. En dat is ook te zien aan haar ambities voor aankomende zondag. In 2019 kwam ze na 23:45 over de streep en dit jaar hoopt ze onder de 22 minuten te lopen, wat een dik persoonlijk record zou betekenen.
Lianne van de Belt liep in 2019 22:22 wat haar destijds een 2e plek in het team en een 10e plek overall opleverde. Afgelopen jaar is ze niet erg in vorm geweest, maar dat begint de laatste weken weer op gang te komen. Het heeft de afgelopen tijd nog niet geresulteerd in een goede wedstrijd, maar dat hoopt ze zondag natuurlijk wel te hebben. Ze gaat voor een tijd onder de 22:22. De ambities van de drie dames voor aankomende zondag liggen erg dichtbij elkaar dus het belooft een spannende strijd te worden.

Bij de mannen zal de strijd gaan tussen Niek Blikslager en Tom Hendrikse. Niek is op papier het snelste op deze afstand met 18:22. Echter is hij nog niet heel zeker van zijn vorm op dit moment. Hij heeft afgelopen zondag zijn wegseizoen geopend in Oldenzaal met een 5 km. Hier wist hij met overtuiging te winnen, maar hij weet niet hoe dit zich zal vertalen naar een 4 mijl met een nationaal topveld. Tom heeft al meer wedstrijden gelopen de afgelopen weken zoals de 4 Mijl van Assen, waar hij zichzelf verraste. Hij kwam hier in een solo race in de buurt van zijn PR van 18:43. Wie van de twee gaat er aan het langste eind trekken en zal het teamrecord van Niek eraan gaan?

Voor Ellen Jansen en Evelien Kuiper zal dit de laatste wedstrijd zijn namens Team 4 Mijl. Ellen heeft de afgelopen weken nog een laatste doel gesteld, namelijk haar persoonlijke record verbreken van 22:57. Haar knieën hebben de afgelopen tijd roet gegooid in haar ambities als atleet maar aankomende zondag haalt ze alles uit de kast om haar tijd bij het team een mooi einde te geven. Evelien heeft de laatste jaren ook veel te kampen gehad met blessures. Daardoor heeft te besloten te stoppen bij het team. Ze zal nog blijven lopen maar dit zal iets minder prestatiegericht zijn. Twee jaar geleden miste ze de 4 Mijl door een hardnekkige blessure en ze wilde de 4 Mijl natuurlijk wel een keer lopen namens het team. Dit weekend gaat ze samen met Annet Fledderus starten in 4:00 min/km en ze hoopt dan nog door te kunnen versnellen.

Team 4 Mijl zal aankomende zondag om 13:00 met 32 atleten van start gaan vanuit Haren richting de Vismarkt.

Omslagfoto: Jolanda Kleij