Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De 4 Mijl van Groningen is met jaarlijks meer dan 23.000 deelnemers het grootste hardloopevenement van Noord-Nederland, en voor Team 4 Mijl is dit één van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. Van lange-afstandslopers tot sprinters doen alle (fitte) atleten mee aan deze race van 6,4 kilometer over het asfalt van Haren naar Groningen. Voor Niek Blikslager en Marcella Herzog staat deze wedstrijd al maanden rood omcirkeld in hun agenda. Opvallend is dat de Team 4 Mijl team records bij de mannen en vrouwen door de broer en zus van deze atleten is gelopen. We blikken met beide atleten vooruit naar de wedstrijd van aanstaande zondag.

Niek Blikslager (PR 18.50) vs. record Frank Blikslager (18.45)
Niek kent het parcours van de 4 Mijl op zijn duimpje. Als echte Groninger loopt hij al vanaf jongs af aan de 4 Mijl. ‘Een echte thuiswedstrijd! Ik vind het altijd erg gaaf om hier te lopen. Hoe dichter je bij de finish komt, hoe meer bekenden je je naam hoort schreeuwen. Hierdoor kan je net iets extra’s geven op het einde,’ aldus Niek. Hij heeft er na afgelopen outdoorseizoen met coach Eddy Kiemel voor gekozen om zich meer op de langere afstand te gaan richten in plaats van op de 1500 meter. Niek: ‘Dit hebben we besloten omdat ik op de langere afstand een grotere kans heb om aan internationale wedstrijden mee te doen. Ook hebben we toen een plan gemaakt om naar de 4 Mijl van Groningen toe te werken, door slechts een korte vakantie te nemen heb ik veel kilometers kunnen maken in de afgelopen maanden.

Niek tijdens de Warandeloop 2017

Niek wil graag het team record van zijn broer Frank Blikslager verbreken. Dit record stamt van 2014 en staat op een tijd van 18.45 minuten. Niek kwam in 2015 al dichtbij, toen hij zijn persoonlijk record liep van 18.50 minuten. Ook nu verkeert Niek in goede vorm en is hij gebrand om zijn persoonlijk record en het team record fors te gaan verbeteren. Dat Niek in goede doen is bewees hij twee weken geleden al, toen hij tijdens de tien kilometer op Texel een tijd van 30.24 minuten liep. ‘In deze wedstrijd kon ik na een paar kilometer goed door versnellen. Vaak loop ik mijn beste wedstrijden in een negatieve split en ik hoop dit ook tijdens de 4 Mijl te kunnen doen!

Marcella tijdens de Harry Schulting Games

 

Marcella Herzog (PR 21.11) vs. record Adrienne Herzog (21.00)
Ook Marcella ziet haar eigen achternaam bovenaan de Team 4 Mijl ranglijst pronken. Bij de vrouwen staat dit namelijk nog altijd op naam van haar zus Adrienne Herzog. Dit record staat op een tijd van 21.00 minuten en werd tien jaar geleden in 2008 gevestigd. Marcella kwam in 2014 al dichtbij toen zij haar persoonlijk record van 21.11 minuten liep. HIermee werd zij dat jaar tevens derde Nederlandse. Na dat jaar is Marcella twee jaar lang uit de running geweest in verband met een ernstige knieblessure. ‘Dit leek een eindeloos traject waarbij ik echt een paar keer heb gedacht dat mijn lichaam de belasting niet meer aan kon. Eddy bleef bij elke terugval gelukkig rustig en geduldig. Het voelt dan ook alsof we ‘samen’ uit deze blessure zijn gekomen. Ook denk ik dat Eddy en ik elkaar door dit hele revalidatie-traject als trainer en atleet veel beter hebben leren kennen,’ aldus Marcella. Na twee jaar kan Marcella eindelijk weer lopen zonder klachten.

Bij haar comeback afgelopen weekend verraste zij iedereen door na 16.15 minuten de vijf kilometer in Zuidwolde te finishen. ‘Dat was echt een feestje van geluk. Dat ik nu al in staat ben om 16.15 te lopen had ik nooit gedacht. De tijd was leuk, maar het allerbelangrijkste was dat ik gewoon weer aan de startlijn stond. Mét racers, wedstrijd outfit en kippenvel!’ aldus Marcella. Zo onbevangen als Marcella afgelopen weekend liep, wil zij zondag tijdens de 4 Mijl ook lopen. ‘Ik ben vooral blij als ik me weer kan meten met Nederlandse top, en wil tijdens het lopen liever bezig zijn met onderlinge strijd dan met tussentijden. De 4 Mijl van Groningen is  vooral ook een mooi spektakel omdat het gaat om het tactische en mentale spelletje.