Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Norg/Tilburg – 24/25 november. Dit weekend stond in het teken van crossen. Zo werd zaterdag in het Noorden gecrosst in de bossen bij Norg. Zondag was het aan de atleten om hun kwaliteit te tonen over het zand in Tilburg bij de Vidiled Warandeloop.

De cross in Norg is elke winter de aftrap van het crossseizoen in het Noorden en ook dit jaar stond er goede delegatie aan de start. De afvaardiging van het team bestond dit jaar uit slechts een tweetal atleten, Lianne van de Belt en Maurice Smit. Voor Lianne was het vanaf de start een solo race richting het ereschavot. Ze won de cross in een tijd van 35.19. Maurice moest zijn meerdere erkennen in Arjan Marchand en werd uiteindelijk tweede in een tijd van 31.39.

De delegatie die afreisde naar Tilburg was een stuk groter. Veel van de atleten kozen voor de korte cross vanwege kans op een te verdienen EK ticket. Voor de mannen stonden Niek Blikslager, Thijmen Kupers, Wessel van Veenen en Tom de Leeuw aan de start. Allen kozen ze voor de korte cross. Elisa de Jong was bij de vrouwen de enige die voor de korte ronde koos. Marcella Herzog en Jacelyn Gruppen zagen meer kansen bij de lange ronde van het crossgala.

Niek Blikslager in de eindsprint – Warandeloop – foto door Erik van Leeuwen

De start van de mannen was hard. Mede doordat het parcours er goed bij lag werd het tempo hoog gehouden. Niek kon goed meekomen en sloot zich bij de kopgroep aan. Hij wist daarna een goed middenstuk te lopen, maar was in de eindsprint net niet sterk genoeg voor Richard Douma. Niek finishte knap 2e en zat binnen een meter van het goud. Of dit voldoende is? Een tevreden Niek na de wedstrijd:“Ik heb mijzelf goed laten zien. Morgen middag hoor ik al dan niet of ik geselecteerd ben voor het EK.” Voor Thijmen was het een mooie test van vorm en hij finishte als 8e overall. Wessel kon in het begin goed meekomen, maar zakte halverwege flink in en finishte als 34e net voor Tom, 36e.”Mijn eerste cross in twee jaar, maar ik weet ook waarom ik er vaak maar één doe.”, vertelt Wessel achteraf.

Elisa de Jong – Warandeloop – foto door Erik Roeske

Bij de dames was er nog meer succes. Bij de lange cross zowel Jacelyn als Marcella net tekort voor het podium. Ze finishten respectievelijk als 4e en 5e Nederlanders. Op de korte cross wist Elisa echter de winst in haar wacht te slepen. Na een sterke eindsprint wist ze als snelste Nederlandse en tweede overall over de finish te komen. Elisa over haar wedstrijd:”Het plan was om mee te gaan met de favorieten, maar ik kwam op kop te lopen. De verwachtte aanval bleef uit, dus ik ben zelf gaan versnellen en kreeg alleen de Zweedse mee die een sterkere eindsprint had.”