Florida – Jaap-Gerben Vellinga is naar Nederland teruggekeerd na een half jaar in de Verenigde Staten getraind te hebben. Jaap-Gerben liep vorig jaar een tijd van 1.47,69 en kon daardoor een beurs bemachtigen bij de universiteit in Florida. Afgelopen weekend spraken wij met hem over zijn verblijf.
“Dit was voor mij het moment om te gaan. Ik had mijn bachelor afgerond en had zin in een nieuwe ervaring. Ook wilde ik mij graag plaatsen voor de Europese kampioenschappen indoor in februari”, aldus Jaap-Gerben. Vellinga had keuze uit verschillende universiteiten, maar koos uiteindelijk voor de FSU in Florida. “Om een master opleiding in de VS te doen, moet je best veel dingen regelen. De universiteit in Florida regelde bijna alles voor mij. Ook waren hier de faciliteiten super goed en zijn de weersomstandigheden voor trainen bijna perfect.” Vellinga volgde een masteropleiding in sportmanagement. Hij vond dat de trainingen goed met de studie te combineren waren. “Het niveau van de studie is in Amerika heel verschillend per universiteit. In Florida was het niveau relatief laag in vergelijking met Nederland en daardoor kon ik mijn tijd goed besteden aan de trainingen.
Helaas raakte Jaap-Gerben voor zijn vertrek naar Florida geblesseerd aan zijn knie en viel het plan om naar de Europese kampioenschappen indoor te gaan al snel in duigen. Vellinga gaf aan dat hij constant achter de feiten aan liep en hierdoor niet het indoor seizoen heeft kunnen draaien wat hij voor ogen had. “Ik heb er alles aan gedaan om toch fit te worden. Ik heb veel alternatief getraind, maar ik heb wel gemerkt dat dat voor mij niet de manier is om een snelle 800 meter te lopen. Ik heb toch het goede loopritme nodig om hard te kunnen lopen en dat lukt simpelweg niet op een crosstrainer. Zo loop je een achterstand op en kun je dit eigenlijk niet meer inhalen. ”
Vellinga heeft behoorlijk wat verschillen ervaren tussen de aanpak in Amerika en hier in Groningen. “In Amerika zit er behoorlijk wat geld in de atletiek en dit merk je direct: Alles wordt namelijk voor je geregeld. Ik had een nieuwe injectie nodig voor mijn knie en die is dezelfde dag nog gezet. Dit duurde in Nederland wel wat langer. Ook de trainingen gaan net even wat anders. Je traint niet alleen met 800 meter jongens, maar ook met jongens die juist de 5000 meter doen. Dit is aan de ene kant leuk, maar aan de andere kant kom je wel snel tegen je limiet aan en is de kans groter op blessures. ” Hij kwam er wel achter dat wij het hier in Groningen toch ook goed voor elkaar hebben. “Voor Nederlandse begrippen denk ik dat wij bij Team 4 Mijl behoorlijk snel terecht kunnen bij de paramedici. Voor alternatieve trainingen kun je bij de fysiopraktijk Fysiosportief naar binnenlopen en daarnaast vind ik dat de attitude bij de atleten Team4mijl veel professioneler is dan bij de atleten in Florida,” aldus Jaap-Gerben.
Vellinga gaf aan dat hij het ondanks zijn knie blessure heel erg naar zijn zin heeft gehad in Amerika. “Het is mooi om te zien dat er verschillende manieren zijn om te trainen. Nog mooier vind ik het misschien wel om me te realiseren hoe goed wij het hier voor elkaar hebben. Doordat er veel meer faciliteiten zijn in Amerika, zie je dat de atleten veel minder gretig zijn. Ze krijgen immers alles al. Hier in Groningen is het belang van presteren veel groter en iedereen heeft veel meer over voor zijn sport”. Vellinga kan het iedereen aanraden om voor een periode naar het buitenland te gaan. “Het was echt een fantastische ervaring.”