Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Dit weekend stonden er vier wedstrijden op het programma. Job IJtsma en Jetske van Kampen wonnen de cross in Schoonhoven en het Dijkgatbos respectievelijk. Maarten Hindriks eindigde als tweede bij de Zandenplasloop in Nunspeet, en Niek Blikslager en Tom Hendrikse behaalden mooie klasseringen bij de internationale Crosscup in Mol.

Voor Maarten stond deze week in het teken van training. De geboren Assenaar liep afgelopen zomer een stressfractuur in zijn heup op, waardoor hij geen baanseizoen meer kon lopen. In juli begon hij weer met opbouwen, en sindsdien is hij elke week iets meer gaan lopen. Ondanks dat hij een wedstrijd liep kwam zijn kilometertotaal deze week op 150 kilometer! “Ik had de opdracht om 30 minuten hard in te lopen, waardoor ik niet helemaal fris aan de start stond. Na een snelle start heb ik Danny Koppelman al gauw laten lopen, hij was voor mij een maatje te groot. De rest van de wedstrijd liep ik op de tweede plaats, en na zeven kilometer wist ik dat ik deze prijs kon veiligstellen.”

De cross in Schoonhoven was voor Job een thuiswedstrijd. De atleet uit Hoogeveen liep drie rondes van 2,5 kilometer die grotendeels uit zand bestonden. “Ik had de opdracht om ronde één en drie gas te geven, en de tweede ronde energie te sparen. Het ging goed, en ik kon redelijk makkelijk naar de winst lopen!”

Ook Jetske liep een thuiswedstrijd. Bij de Dijkgatboscross liep ze een afstand van zes kilometer. “De wedstrijd ging erg goed, maar helaas had ik weinig tegenstand”. Ze won de race, en haar tijd was ondanks de zware omstandigheden goed voor een nieuw parcoursrecord.

Zaterdagmiddag reisden Tom en Niek af naar Mol. Ze konden overnachten nabij het parcours waar ze de volgende dag hun race zouden lopen. De afstand van 9,2 kilometer werd afgelegd over zes ronden langs het recreatiepark aan het Zilvermeer. De atleten stonden aan de start in een sterk internationaal veld. Niek: “de eerste twee ronden heb ik me ingehouden, ik wilde graag mijn energie goed verdelen. In de derde ronde merkte ik dat andere atleten moe werden, en op dat moment begon ik aan mijn inhaalrace. In de laatste drie ronden ben ik van plek twintig naar de negende plaats gelopen!” Naast plaats negen in totaal eindigde Niek ook als eerste Nederlander. Tom finishte op een zestiende plaats en was zesde Nederlander. Tom: “na een harde start liep ik iets te hard door met een mooi groepje Nederlanders. Midden in de race kreeg ik het zwaar, maar gelukkig kon ik in de laatste ronde nog versnellen.” Uiteindelijk was het onduidelijk wie de Mol was, maar Evelien Kuiper (Tom’s vriendin en lid van Team 4 Mijl) had een vrijstelling ingezet, dus zij kon aan de kant staan als toeschouwer.

Voor beide atleten was deze wedstrijd een voorbereiding voor de Warandeloop in Tilburg, die over twee weken plaatsvindt. De Warandeloop is naast een mooi meetmoment ook de wedstrijd waar de selectie voor het EK Cross wordt bepaald. Niek en Tom willen zich hier plaatsen voor de senioren ploeg en de beloften ploeg respectievelijk.