Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Groningen – Zaterdag 2 maart heeft de achttiende editie van de Nacht van Groningen plaatsgevonden. De deelnemende atleten van Team 4 Mijl konden nu eindelijk weer eens op de fiets naar een wedstrijd toe. Niek Blikslager zegevierde op de halve marathon. De 10 Engelse mijl werd een prooi voor Maarten Hindriks en Jacelyn Gruppen. Ellen Jansen won de spannende 10 kilometer en op de 5 kilometer was er een volledig Team 4 Mijl dames- en herenpodium, met Jordy Dikkers en Lianne van de Belt op het hoogste schavot.

De 5 kilometer was een heus Team 4 Mijl feestje. Bij de dames liep Lianne voor het eerst deze wedstrijd. ‘Leuk sfeertje, en extra leuk om in eigen stad te winnen’. Lianne kwam tot een tijd van 18.03. Sofie Lovdal veroverde de tweede plek in 19.23. Sofie was tevreden en kijkt uit naar de voorjaarstrainingen en het seizoen dat volgt. Danique Grimbere liep 21.51 en werd daarmee derde. ’Ik ben blij dat ik dit keer niet te hard gestart ben en goed door kon lopen tot het einde’.

Bij de heren nam Maurice Smit het initiatief, lange tijd met Wessel van Veenen en Jordy in zijn kielzog.  ‘Na drie kilometer kreeg ik behoorlijk last van mijn buik, waardoor ik niet meer echt kon versnellen, en helaas derde ben geworden in 16.09’.  Wessel had een positievere ervaring dan Maurice, en kon tot vier kilometer goed meekomen. Jordy versnelde daarna en dat kon Wessel niet beantwoorden. ‘Toch blij met de tweede plaats in 16.06 en de bevestiging dat het lange werk wel goed zit’. Jordy liep een sterke laatste kilometer en was zeer content met zijn overwinning in 15.56. ‘Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een wedstrijd won, dat is in ieder geval al meer dan drie jaar geleden, in die tijd veel uit de running gelegen. Dus om hier te winnen was heerlijk’, aldus een glunderende Jordy. Net buiten het podium finishten Tom de Leeuw in 16.44 en Bram Buigel in 17.03.

De 10 kilometer werd gewonnen door Ellen Jansen in 38.35. Halverwege lag ze nog tweede, maar uiteindelijk won ze met een viertal seconden voorsprong. Elisa de Jong liep de wedstrijd als lichte intervaltraining, aangezien ze fysiek nog niet helemaal hersteld was van de succesvolle wedstrijden van afgelopen weken. Bij de mannen was er geen afvaardiging, aangezien Henk Kramer noodgedwongen thuis moest blijven na het eten van bedorven voedsel.

De langere afstanden
Niek Blikslager liep voor het eerst een halve marathon. Hij begon de eerste van vier ronden samen met Maarten. Niek merkte al snel dat hij niet veel energie had, en in plaats van de laatste ronde te versnellen, ging het juist langzamer. Niek bereikte de finish in 1.13.05: ‘Al met al ben ik niet zo tevreden, het was geen goede eerste ervaring met deze afstand’. Maarten won de 10 Engelse Mijl in 56.06. Hij voerde net als Niek het plan uit om elke ronde wat harder te lopen. Helaas ging dit iets minder goed dan verwacht, aangezien zijn voeten bekneld aanvoelden. ‘Ik kwam nog mooi fris over de finish zoals afsproken, volgende week start ik op mijn eerste halve marathon’. Jacelyn won de 10 EM bij de dames in 1.00.12, en in het kader van haar marathonvoorbereiding had ze vooraf al een uur gelopen.