Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Cluy-Napoca – Dit weekend staat in het teken van het EK landenteams. Leonie van Vliet mocht voor het eerst in het oranje uitkomen op de 4×100 meter. Leonie was als starter de eerste loper en was sterk weg. Ze gaf het stokje in een geslaagde wissel over aan Lieke Klaver.  “Het was vooral echt een super gave ervaring, en heel leuk om iets als team te presteren. We gingen voor de winst, maar wisten wel dat zwitserland ook een goed team had.
Uiteindelijk ben ik heel blij dat we gewonnen hebben en over mijn race ben ik ook tevreden!” De Nederlandse dames (Leonie, Lieke Klaver, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney) wonnen de wedstrijd overtuigend en veroverden daarmee 12 punten voor het klassement!

Grootebroek – Tijdens het Westfries Atletiek Gala startten maar liefst zeven atleten van Team 4 Mijl. Na weken zonnig weer was het deze zaterdagmiddag koel maar droog. Dit bleek een goede combinatie want meerdere PR’s werden verbroken.

De dag begon voor onze atleten met de 400 meter. Suzanne Voorrips, Danique Gimbrère en Eva Mollema liepen dit onderdeel. In de eerste serie liep Eva een klein PR met 58.74. “De eerste 200 meter opende ik goed en het voelde ontspannen. Het tweede deel kan ik nog veel meer uithalen dan ik vandaag heb gedaan. Volgende week zal ik op het NK een nieuwe poging doen om mijn kersverse PR wat naar beneden te schroeven op zowel de 400 meter maar ook de 200 meter!” Vervolgens liep ook Danique in de tweede serie een PR met 57.91. “Heel erg blij met mijn pr van vandaag! Snelheid ging de laatste weken nadat ik ziek was geweest allemaal erg moeizaam in de trainingen, dus ik was ook heel blij met 27.4 als opening. Als ik de komende tijd weer goed kan trainen en wedstrijden kan lopen dan moet er nog wel meer in zitten dit seizoen!” In de laatste en snelste serie ging Suzanne van start voor haar eerste 400 meter van dit seizoen. “Gezien de lastige voorbereiding van afgelopen maanden, met weinig snelheidstrainingen door m’n kuitblessure ben ik best tevreden met het resultaat. De eerste 400 meter gaat nooit direct heel hard, maar dit was op deze afstand wel de snelste seizoensopener ooit. Na de wedstrijd nog een snel 500je als trainingsloop kunnen doen. Op naar het NK volgende week!” Ze liep 56.19.

Vervolgens gingen Niek Blikslager en Jolien de Waard van start op de 1500 meter. Niek liep vandaag de 1500 meter als snelheidsprikkel voor de 5000 meter volgende week op het NK. Hij werd tweede met een tijd van 3:47,23. “Ik had geen goede start, waardoor ik in de tweede ronde heel hard moest lopen om 8 plekken op te schuiven. Hierdoor was het niet een optimale race voor een snelle tijd, maar zorgde het wel voor een ideale prikkel. Ik ben tevreden over mijn niveau en dat ik nog een snelle laatste ronde kon lopen.” Ook Jolien veroverde een mooie tweede positie. Hiernaast liep ze ook nog eens een dik PR met een tijd van 4:34,19.

Als laatste waren Job IJtsma en Thije Tjebbes aan de beurt op de 800 meter. In de tweede serie liep Thije een tijd van 1:56,00. “Ik liep een klein beetje sneller dan twee week terug, maar ik heb weer niet kunnen laten zien waar ik voor kwam. De eerste 400 meter kostte me al te veel energie en daardoor viel ik tussen 400 en 600 meter stil. Voor nu moeten we eerst terug naar de tekentafel.” Job liep een PR van een dikke seconde in de eerste serie met een tijd van 1:51,24. “Ik hoopte in 55 door te komen zodat ik nog wat over had het tweede rondje. Ik kwam echter in 54.0 door waardoor ik niet meer echt kon versnellen. Ik ben wel tevreden met mijn PR.”

Groningen – Ook in Groningen werd er een wedstrijd gelopen. Dit was een onderlinge wedstrijd voor leden van Vitalis en Groningen Atletiek. Deze wedstrijd is georganiseerd om het geringe aanbod in wedstrijden op te vullen en meer mensen een kans te geven zich te laten zien. Er stonden hier zes atleten van Team 4 Mijl aan de start, waarvan twee als haas werden ingezet.

Eerst liep Evelien Kuiper op de 1500 meter. “Ik liep in een groepje met een haas op 5:00 dus ik kon mooi meelopen. Met een mooie eindsprint ben ik voor nu tevreden. Het was leuk om weer een keer wat korter te lopen dan 3000 meter!” Ze liep 4:57,49.

Vervolgens liepen er vier mannen op de 800 meter. Paavo de Leng, Aron Koning en Nik Lemmink werden voorgegaan door haas Thomas van Laar. Aron kwam als eerst over de streep met een tijd van 1:57,28. Voor Nik was dit zijn eerste keer op de 800 meter. “De eerste keer is altijd lastig, aantal beginnersfoutjes waardoor ik helaas net niet onder de 2 minuten kon rennen, maar ik heb zeker genoten van de wedstrijd.” Nik liep 2:00,03. Paavo bleef net boven zijn PR steken met een tijd van 2:05,66. “Denk dat als er geen wind staat dat ik een prima PR kan lopen. Ik had ook nog maar één specifieke training gedaan voor de 800 meter, dus het kan zeker een stuk beter.” Thomas is na een erg lange periode van achillespeesblessures op de goede weg terug. Hij besloot de wedstrijd als haas helemaal uit te lopen. “Als ik volgende keer uitgerust ben en volle bak kan starten loop ik stukken sneller.” Hij kwam over de streep in een tijd van 1:57,36.

Lianne haaste vandaag op de 5000 meter. “Het was de eerste keer dat ik haas was en dat ging gelukkig heel goed! Momenteel loop ik even geen wedstrijden voor mezelf, het ging mentaal (wat betreft hardlopen) niet zo lekker afgelopen jaar dus vandaar dat ik gekozen heb het een periode wat rustiger aan te doen.”

Omslagfoto: Bjorn Parée