Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Heusden-Zolder & Heilo Met het NK in Utrecht nog maar net achter de kiezen vertrokken de Team4Mijl-ers naar de laatste wedstrijden van het seizoen. Sommigen met het gevoel dat ze het seizoen nu alleen nog maar mooier konden maken met een snelle tijd, anderen wilden nog wat goed maken. Het leverde twee persoonlijke records op door Carlijn Wagenaar en Ellen Jansen.

Nacht van Atletiek in Heusden-Zolder:
1500m
Niek Blikslager mocht in Heusden voor Team4Mijl de aftrap nemen en startte op zijn geliefde 1500 meter waar hij vorige week op het NK in Utrecht nog zesde werd. De eerste ronde ging voorspoedig in 59 seconden, maar de tempomaker kon dit tempo niet strak doortrekken en vervolgde met een rondje van 63 seconden. Niek geloofde in zijn kunnen en trok het tempo weer aan en liep tot de bel aan kop. Echter was op dat moment voor Niek zijn scherpte weg en werd hij ingehaald door een vijftal lopers. Zijn eindtijd van 3.53.72 kon hem niet deren. Aldus Niek: Het was jammer dat de race zo verliep, maar dit soort wedstrijden horen ook bij de sport.

800m
Marlies Huigen liep in Heusden haar derde race van het seizoen. “Doordat ik pas laat ben begonnen heb ik nog geen snelle tijd achter mijn naam staan. Dit zorgde ervoor dat ik waarschijnlijk de snelste in de serie zou zijn. Het plan was dus om te lopen voor de winst”. Tactisch hield dit in dat Marlies wel in de voorste gelederen moest lopen, maar tussen 500 en 600 meter nog niet op kop moest lopen vanwege een forse wind. Op de laatste 200 meter sloeg ze haar slag en won de serie met overtuiging in een beste seizoenstijd van 2 minuten en 10.35 seconden. Voor Marlies staat volgende week een sterke wedstrijd in Merksem te wachten.
Carlijn Wagenaar liep in dezelfde race mee. Ze liep goed mee in het sterke veld, maar wat verder van achteren dan Marlies. Hierdoor ging Carlijn wel op het 500 meter punt versnellen en schoof een aantal plekken op. Carlijn die bekend staat als een taaie loopster kon ondanks het stuk tegen de wind in goed doorlopen en wist er een nieuw persoonlijk record uit te persen van bijna 1 seconde. “Ik ben blij dat ik na een paar mindere races eindelijk weer een stap heb gezet!”. De eindtijd was 2.12.32.

Wessel van Veenen was na het behalen van de NK finale vorige week erg tevreden, maar wilde nog graag een snelle race lopen. Helaas was ook hij op papier de snelste loper en was de tempomaker door de zware tegenwind wat langzamer vertrokken dan gepland. In de tweede ronde nam Wessel daarom zelf het initiatief en schoof van positie vier, waar hij met nog 400 meter te gaan liep, door naar voren en wist overtuigend zijn wedstrijd te winnen. “Ik hield er een beetje een dubbel gevoel aan over. Enerzijds is het mooi om te winnen, maar de tijd op de klok is geen weerspiegeling van de vorm die ik op dit moment heb”.

Thomas van Laar en Bram Buigel liepen voor een snelle tijd in Heusden, maar slaagden daar allebei niet in. Thomas werd verdienstelijk vierde, wederom achter Maarten Plaum en Bram Buigel finishte als laatste in zijn serie.

5000m
Laat op de avond in wat ook wel omschreven kon worden als noodweer liep Edwin Slijkhuis zijn laatste wedstrijd van het baanseizoen. Na 3 kilometer liep hij ondanks de regen nog altijd op schema van zijn persoonlijke record die hij eerder dit seizoen in Wageningen liep. Helaas viel zijn vurige poging op een persoonlijk record in het water. Met twee seconden boven zijn beste tijd kon Edwin tevreden zijn. De eindtijd was 14 minuten en 51.34 seconden

Heilo
400m
Arjan Roona en Jelte te Brake liepen in Heiloo de enkele ronde. Arjan vertelt: “Helaas was mijn race vandaag niet fantastisch. Ik opende wat te terughoudend. Na 200 meter liep ik een tijd van 25.1, waar ik met mijn snelheid eigenlijk gemakkelijk harder zou moeten kunnen openen. Met een prima laatste 100 meter wist ik nog wel enigszins mijn race te redden”. Jelte verwachtte niet heel veel van zijn wedstrijd, omdat hij nog vol in training is geweest de afgelopen tijd. “De eerste 200 meter moest Jelte nog op gang komen, maar de laatste 200 meter zagen er erg goed uit. 53.03 is in deze periode van training ook echt een prima tijd”, aldus coach Sybren Mulder.

3000m
Sybren Mulder moest na het coachen van zijn pupil Jelte zijn trainingsschoenen verwisselen voor spikes. Op de 3000 meter wilde hij zijn pupil Ellen Jansen naar een nieuw persoonlijk record loodsen. Ellen loopt de laatste paar weken al met een uitstekende vorm rond en hier probeert ze dan ook nog gebruik van te maken. Ze hoopte op een tijd onder de 10 minuten en 10 seconden. Het ging echter veel harder dan dat, maar Ellen leek onverwoestbaar. Met verbetering van 28 seconden ten opzichte van vorige beste tijd stond de klok stil op 10 minuten en 2.56 seconden.

Na haar succes op de 3 kilometer op vrijdag won ze twee dagen later ook nog de Baggerrace van Oldelamer.

Gotingen Lea Jurdzinski liep afgelopen zaterdag in haar geboortestad nog een 100 en 200 meter voordat ze haar seizoen zou beeindigen. Bij de 100 meter verloor ik wat tijd bij de start en finishte in 12.65 seconden. Bij de 200 meter ging de start wel redelijk maar kon ik niet door versnellen tot mijn maximale snelheid. Het voelde alsof ik hard moest werken en op het einde was mijn energie op en stopte de klok op 26.38 seconden. De tijd was wel wat teleurstellend, want ik had gedacht dat ik nog wel wat kon laten zien in mijn laatste wedstrijd.