Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Omdat de toekomst in de huidige tijd onzeker is, kiezen we ervoor om in het verleden te kijken. In een serie wekelijkse verhalen zullen verschillende atleten vertellen over een wedstrijd die voor hem of haar belangrijk is geweest.

Wessel van Veenen
27 februari 2016 – NK Indoor 800 meter

“Gespannen stond ik aan de start voor mijn tweede Nederlands kampioenschap indoor bij de senioren. Een jaar eerder liep ik een goede race maar was de concurrentie een maatje te groot om door te gaan naar de finale. Mijn vorm was goed, in trainingen merkte ik dat ik er klaar voor was om dit jaar wel mee te strijden voor een finaleplaats. Vijftien minuten voor mijn start zag ik vanuit de callroom hoe teamgenoten Thijmen Kupers, Jaap Gerben Vellinga en Bram Buigel in een treintje naar snelle tijden liepen in de eerste serie. Hierdoor waren de tijdsnelsten eigenlijk al beslist. Ondanks dat ik wist dat ik nu de serie moest winnen om door te gaan, inspireerde dit mij ook om een dag later met drie teamgenoten in de finale te staan.

Het strijdplan was om vanaf het begin de kop te nemen, de eerste 600 meter een strak tempo te lopen en zodoende mijn concurrentie moe te maken. Vlak voor de bel kwam een concurrent er hard overheen sloeg direct een gat. Ik raakte niet in paniek, versnelde mee en 50 meter voor de finish zat ik weer in zijn rug. In mijn hoofd hoorde ik alleen maar ‘ik moet winnen!’ Ik wist dat ik op mijn concurrent inliep, maar ik wist niet of ik hem voor de streep nog in kon halen. Ik dipte naar voren, viel bijna over de streep en wist niet of ik had gewonnen of niet. Voordat ik de herhaling terug kon kijken kwam Bram juichend vanuit de catacombe omhoog en omhelsde me. Even later was het op beeld duidelijk te zien, ik had gewonnen!

De volgende dag liep ik in de finale een dik persoonlijk record (1.51,25) en finishte daarmee als vijfde. Voor mij
was dit weekend de bevestiging dat ik ook bij de senioren bij de Nederlandse top behoorde. Daarnaast was het mooi om dit moment met mijn teamgenoten te delen.”

Wessel is sinds 2012 atleet bij Team 4 Mijl. Sinds deze wedstrijd stond hij nog 4 keer in de finale bij een NK. Zijn 800 meter PR staat inmiddels op 1.50,28, gelopen in 2018.

Omslagfoto: Odile Verzantvoort