Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Omdat de toekomst in de huidige tijd onzeker is, kiezen we ervoor om in het verleden te kijken. In een serie wekelijkse verhalen zullen verschillende atleten en coaches vertellen over een wedstrijd die voor hem of haar belangrijk is geweest.

Tom Hendrikse – Night of the 10k PB’s Londen

De 25 ronden tijdens ‘The Night of the 10k PB’s’ in Londen bestempelt Tom als het meest memorabele moment uit zijn sportcarrière tot nu toe. ‘Op 20 mei 2017 liep ik mijn eerste 10.000 meter op de baan met als doel kwalificatie voor het Europese kampioenschap U20 in Grosseto. Ik moest hiervoor 31.10 lopen. Ik was goed getraind en was in staat om 31.09 te lopen. De wedstrijd vond plaats in Londen en er moest gevlogen worden. Voor mij was dit de eerste keer vliegen en het was een geweldige ervaring. Ook in Londen zelf keek ik mijn ogen uit. Natuurlijk focuste ik mij wel op de wedstrijd en zorgde ik dat ik niet continu afgeleid was.

Deze wedstrijd in Londen staat bekend om de optimale sfeer en deelnemers. Op 20 mei waren er in een serie dan ook minimaal tien atleten die de 10.000 meter liepen. Tijdens de race zelf liep ik continu goed op schema voor de limiet. Rond zeven kilometer begon ik het zwaar te krijgen en leverde ik steeds meer tijd in. Toen ik bij het ingaan van de laatste ronde op de klok keek, zag ik 30.00 staan. Dit betekende dat ik een slot ronde van onder de 70 seconden moest lopen voor het behalen van de limiet. Normaal gesproken is dit goed te doen, maar na 24 rondes op een atletiekbaan moest het van heel ver komen. Door een gigantische eindsprint liep ik uiteindelijk naar een eindtijd van 31.04 en ik had dus een slotronde van 64 seconden gelopen!

Na de race was ik even van de kaart en het besef dat ik de limiet gehaald had kwam pas later. Gelukkig kon ik er nog lang van genieten en bleven we nog even in Londen. Voor mij blijft de Highgate Harriers Night of the 10k PB’s hét evenement voor de tien kilometer.’

Tom traint sinds september 2019 bij Team 4 Mijl. De afgelopen maanden heeft hij laten zien solo snelle  (onofficiële) tijden te kunnen lopen op de vijf en de tien kilometer en de halve marathon.

Omslagfoto: Ejam Maail