Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Thijmen Kupers – FBK Games 2017

“De FBK games hebben voor mij altijd als een thuiswedstrijd gevoeld. Dat komt door de gemoedelijke sfeer en de omgeving die ik goed ken. Er is publiek dat je voor je gevoel (en gedeeltelijk ook letterlijk) persoonlijk kent. Daar wil je het laten zien. Je beste prestaties delen met mensen die dicht bij je staan. Daar loop je toch net even wat harder van. Daarbij is het niveau op de 800 meter op deze wedstrijd altijd torenhoog. In 2011 kwam ik voor het eerst kijken bij de FBK games en finishten mijn toenmalige clubgenoten Arnoud Okken en Bram Som ergens halverwege het veld. In 2012, toen ik mijn eigen PR naar 1.48 indoor verbeterd had en er een late afmelding was, mocht ik voor het eerst zelf mee doen. Ik werd toen één-na-laatste, maar liep daarmee wel een PR van 1.46.46 waarmee ik voor het eerst onder de limiet voor het Europees Kampioenschap dook. Dat is het niveau van de FBK games. Van de winst kon ik alleen maar dromen. Een jongensdroom, die in 2017 waarheid werd. 

Vanaf de start van het seizoen in 2017 verkeerde ik in goede vorm. Na een 1.46er in Shanghai en het WK limiet in Oordegem wilde ik me bij de FBK games het liefst laten zien aan de voorkant. Van de race herinner ik me de highlights als de dag van gisteren. Vlak voor de start even een klein knikje naar een paar bekenden uit Aalten op de tribune en daar was het startschot. Focus op grote lage passen om snel op snelheid te komen. Na 100 meter kon ik op een goede positie invoegen achter de haas (Bram Som). Op 300 meter de gevoels-check: “Voelt het zwaar?” het antwoord was ja, dus het tempo lag goed. Doorkomst exact 50.50! Op 500 meter liep ik hard door maar desondanks kwamen er toch wat lopers over me heen. Op 600 meter was het wachten op een gaatje. Op 650 meter zag ik dat er een gaatje kwam en zette ik aan. Met nog 110 meter te gaan had ik vrij baan en hoorde ik dat het publiek harder begon te juichen. Met nog 80 meter te gaan kwam ik naast de eerste loper te lopen en werd het publiek nog luider. Met nog 30 meter te gaan wist ik: Ik ga winnen…  

Ik zag de klok stilstaan op 1.45.02.. Net geen sub 1.45. Twee dagen van tevoren vroeg iemand me: Wat heb je liever: de winst, of een sub 1.45er? Mijn antwoord was dat er om te winnen hoogstwaarschijnlijk ook een sub 1.45 nodig zou zijn. Dat bleek ook zo te zijn. De tijd werd gecorrigeerd naar 1.44.99!

Uitlopen kwam er niet van. Zwaaien naar mijn familie, maar ik kon ze in de euforie niet meer terugvinden in het publiek. Interviews met de NOS en een zee van kinderen die allemaal een handtekening wilden. Natuurlijk moest er ook nog een doping controle afgenomen worden. Ik denk dat ik ruim vier uur na mijn wedstrijd het stadion nog niet uit was. Het kon me allemaal niet schelen. Het was zo’n moment waarop alles samenkomt. Het mooie van herinneringen als deze is dat je ze altijd mee blijft nemen. Ik blijf hier van genieten en het geeft me veel motivatie. Ik kijk uit naar de volgende toffe herinnering die ik kan toevoegen aan mijn carrière. Afgelopen weekend het NK 1500m, volgend jaar hopelijk de olympische spelen.”

Sinds 2011 is Thijmen lid van Team 4 Mijl. In de afgelopen negen jaar heeft hij een bronzen medaille op het EK indoor, 11 internationale toernooideelnames en 14 nationale titels weten te bemachtigen. Zijn grote doel voor 2021 is deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo.

 

Omslagfoto: Ejam Maail