Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Omdat de toekomst in de huidige tijd onzeker is, kiezen we ervoor om in het verleden te kijken. In een serie wekelijkse verhalen zullen verschillende atleten vertellen over een wedstrijd die voor hem of haar belangrijk is geweest.

Thije Tjebbes – NK junioren 2019

“Mijn meest memorabele moment is de serie van het NK junioren in de zomer van 2019. Vanaf de diploma uitreiking van mijn middelbare school reden we die vrijdag direct door naar Alphen voor de kwalificatie ronde van de 800 meter. Ik was de hele dag enorm gespannen en alleen maar gefocust op de wedstrijd: Dit jaar moest het gebeuren, in mijn laatste als junior.” Thije stond als 10e geplaatst voor dit toernooi met een PR van 1.58 en werd in de derde serie ingeloot. “Ik wist dat ik waarschijnlijk voor een plek als tijdsnelste moest strijden omdat de eerste twee jongens uit mijn serie zoveel sneller waren.

In de eerste twee series werd er niet heel erg hard gelopen, dus Thije had samen met zijn coach Sybren Mulder een tactiek bedacht waarbij Thije de eerste 600 meter op kop zou lopen en tempo zou maken. Zo geschiedde, en Thije was direct snel weg na het startschot. “De eerste ronde ging sneller dan gepland, maar toen ik de doorkomsttijd van 55 seconden zag, voelde ik toch dat het goed zat. Ik liep hard door, en werd tweehonderd meter voor de finish werd ik ingehaald door twee jongens. Ondertussen zat er ook nog een groepje van een paar jongens vlak in mijn rug. Met hen streed ik voor een finaleplaats als tijdsnelste. Ik wist niet zeker of ik het gehaald had toen ik over de finish kwam. Toen werd er omgeroepen dat ik eerste tijdsnelste was en naar de finale mocht. Ik voelde een enorme ontlading, ik was zo ontzettend blij! En daarbovenop had ik nog eens een PR van een seconde gelopen (1.57.58, red.)!”

 

Thije traint al enkele jaren bij coach Sybren Mulder en is sinds september 2019 officieel lid bij het team. Ín de finale van zijn laatste NK junioren wist hij een 5e plaats te behalen. Afgelopen indoorseizoen verbeterde hij zijn persoonlijk record naar 1.54.26.