Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Omdat de toekomst in de huidige tijd onzeker is, kiezen we ervoor om in het verleden te kijken. In een serie wekelijkse verhalen zullen verschillende atleten en coaches vertellen over een wedstrijd die voor hem of haar belangrijk is geweest.

Coach Sjors Kampen – Europees Kampioenschap <23 jaar in 2005

Voor het mooiste moment uit de atletiekcarrière van Sjors gaan we vijftien jaar terug in de tijd. In het baanseizoen van 2005 werd de 800 meter loper van Team 4 Mijl na een snelle seizoensopener op de 400 meter (48.69) uitgenodigd om op papendal mee te trainen. In de loop van diezelfde zomer wist het Nederlandse estafetteteam zich op basis van een 4×400 meter race in 3.06.94 te kwalificeren voor het EK < 23 jaar. Er volgde een selectiewedstrijd in Uden waar Sjors Kampen als eerste Nederlander wist te finishen. Op deze manier plaatste de Groninger zich voor het neo-senioren toernooi en reisde hij met de Nederlandse ploeg af naar Erfurt.

Het bronzen 4×400 meter team bij EK <23 in 2005

“We liepen de series op zaterdag met onder andere Daniel Ward en Robert Lathouwers, die diezelfde dag nog een individuele 400 meter gelopen hadden. In deze race werd Robert Lathouwers gehinderd bij het wisselen door de Fransen. De Fransen werden hiervoor gediskwalificeerd waardoor de Nederlandse ploeg een directe finaleplaats bemachtigde.

Dit leverde zondag bij de voorstelronde voor de finale een klein fluitconcertje op van de Fransen,” herinnert Sjors zich. In de finale mocht hij de derde ronde op zich nemen. Het startschot klonk en Daniël Ward en Daniël de Wild liepen de eerste 400 meters voor Nederland. In vierde positie kreeg Sjors het stokje van zijn teamgenoot en hij wist deze vierde plek gedurende zijn hele 400 meter te behouden. In dezelfde positie kon hij het stokje doorgeven aan de slotloper van de oranje ploeg (Robert Lathouwers). In een ongelofelijk spannende laatste ronde liepen in de laatste bocht zeven van de slotlopers nog vlak bij elkaar. “Het was echt een bloedstollende finale. Tot ieders verbazing wisten we als derde te finishen in een tijd van 3.04.99. Als ik de race terugkijk op YouTube krijg ik nog altijd kippenvel.” De snelle eindtijd van het estafetteteam is tot op de dag van vandaag nog altijd het Nederlands record 4×400 meter <23 jaar.

Sjors Kampen is elf jaar lang atleet geweest bij het team en heeft in die periode zowel op de 400 als op de 800 meter een NK medaille bemachtigd. In het jaar van de EK <23 in Elfurt liep hij zijn beste tijd op de 400 meter (47.49) En dook hij met 1.49.96 voor het eerst onder de 1.50 op de 800 meter. Nu is Sjors sinds 2014 sprinttrainer bij het team.