Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Omdat de toekomst in de huidige tijd onzeker is, kiezen we ervoor om in het verleden te kijken. In een serie wekelijkse verhalen zullen verschillende atleten vertellen over een wedstrijd die voor hem of haar belangrijk is geweest.

Lianne van de Belt – nazomer 2018

Mijn meest memorabele moment uit mijn sport carrière vindt plaats in de week van eindaugustus 2018. In die week liep ik twee vijf kilometers, één op de weg en één op de baan.

De eerste vijf kilometer was de Lichtstadloop, een wegwedstrijdje in mijn geboorteplaats Gramsbergen welke altijd plaats vindt tijdens de jaarlijkse feestweek. Deze wedstrijd vind ik extra leuk om te lopen, omdat er altijd veel (thuis)publiek aanwezig is. Daarom probeer ik elk jaar mee te doen en zo was ik dus ook aanwezig bij de Lichtstadloop van 2018.
Die 5 kilometer Lichtstadloop in 2018 was voor mij heel bijzonder, omdat ik, de finishlijn naderend, zag dat ik een minuut sneller zou finishen dan het jaar ervoor. Dat ik zoveel van mijn tijd af zou snoepen had ik niet verwacht. Ik liep weliswaar op 2 seconden na geen PR (het parcours is heel bochtig en veel klinkers), maar ik zette er wel voor de tweede keer een parcoursrecord. Dit vond ik extra leuk met zoveel thuispubliek erbij! Ik heb dan ook nog erg nagenoten van de reacties en een artikel in de regionale krant.


Met deze wedstrijd in mijn zak had ik veel vertrouwen in de volgende wedstrijd die vier dagen later zou plaats vinden. Deze wedstrijd was een 5000m tijdens de Trackmeeting in Utrecht. Het hele seizoen wilde ik al graag de magische 17 minuten grens op de 5000m verbreken. Tijdens het NK, waar veel wind stond en ik vrij veel kopwerk moest doen, zat ik er al dichtbij, maar lukte het net niet.
Gezien deze voorgeschiedenis en het verdere verloop van een heel goed seizoen wist ik dat, als ik een goede dag zou hebben, onder de 17 minuten mij moest lukken.
In ieder geval was er geen gebrek aan mentale kracht en wil. Die was zelfs zo erg dat ik begin augustus tijdens een vriendinnenweekendtrip in Maastricht op de vrijdagavond nog even een wedstrijd wou lopen in de buurt van Den Haag en dan later wel zou aanhaken. Daar keken ze me wel een beetje raar op aan en gelukkig heb ik dit uiteindelijk ook niet gedaan.

30 augustus 2018 was wel mijn kans het waar te maken. Met een paar Vitalisten reisde ik naar Utrecht en aan een van hen had ik gevraagd of ze de ronde tijden wilde doorgeven. Dat wilde ze wel en tijdens de wedstrijd kon ik zo mooi op schema lopen. De wedstrijd zelf verliep erg goed, ik zat telkens zelfs ietsjes onder de rondetijden terwijl het tot 3,5 km nog redelijk makkelijk aanvoelde. Daarna werd het natuurlijk wel iets zwaarder maar door alle adrenaline kon ik de 17 minuten grens makkelijk verbreken en eindigde ik met een tijd van 16 minuten, 51 seconden en 71 honderdsten. Dit heb ik zonder ergens spieken opgeschreven! Ik zal de tijd in ieder geval nooit meer vergeten. Het was een minuut sneller dan mijn 5000m PR van seizoen 2017, het jaar ervoor.

In deze week liep ik dus op beide wedstrijden een minuut sneller dan het jaar ervoor. Ik had een grote sprong vooruit gemaakt, waar ik heel trots op was. Dit was ook een mooie stap van Vitalis naar Team4mijl. Enerzijds jammer dat ik Vitalis moest verlaten, maar ik heb zeker geen spijt gehad dat ik bij Team4mijl ben gaan trainen. Hier heb ik dit seizoen, met name op de 10 kilometer, ook een hele mooie sprong kunnen maken en ik hoop dit nog verder voort te kunnen zetten!

Lianne is vanaf eind 2018 lid bij het team en heeft sindsdien flinke progressie gemaakt op meerdere afstanden, wat haar onder andere een finaleplaats op de 1500 meter bij het NK outdoor in 2019 opleverde.