Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Ninove, 3 augustus 2019

Ik vond het best moeilijk om een memorabel moment te kiezen. Elke wedstrijd en elke race heeft wel iets wat ik er van blijf onthouden. Soms positief, soms negatief.
De wedstrijd waar ik met het meeste plezier aan terug denk, is de wedstrijd in Ninove, België op 03-08-2019.
Vorige zomer had ik erg veel progressie gemaakt op trainingen, en al veel wedstrijden gelopen. Toch waren de resultaten licht teleurstellend. Ik liep op trainingen alleen maar PR’s, maar op wedstrijden kwam het er niet uit.
Een week voor de wedstrijd in Ninove was het NK senioren. Hier pakte ik het brons op de 200 meter! Ondanks dat ik heel blij was met deze prestatie, had ik het gevoel dat ik veel harder kon lopen dan dat ik tot nu toe had gedaan. Ik wilde graag een PR lopen op de 200 meter, dit PR stond nog op 23.66 uit 2018.

De week na het NK besloten we toch nog een laatste wedstrijd te lopen, in Ninove. De druk die ik voelde om op het NK hard te lopen, was inmiddels voorbij. Het was een relaxte trainingsweek, waarin eigenlijk de scherpte een beetje weg was. De dag voor de wedstrijd in Ninove deed ik een starttraining met Eddy. Deze training ging zo slecht, dat ik halverwege de training mocht stoppen. Ik weet nog goed dat Eddy tegen mij zei: ‘Je mag morgen wel zorgen dat je wat meer energie hebt, anders wordt het niks’.

Op de dag van de wedstrijd had ik weinig vertrouwen dat ik nog een goede tijd ging lopen. Ik had extra veel cafeïne genomen, in de hoop dat dat nog zou werken.
Uiteindelijk liep ik zowel op de 100 meter als op de 200 meter een PR. Op de 100 meter liep ik 11.59, en op de 200 meter 23.33! Deze tijd op de 200 meter was 0,08 van de EK limiet af. Het voelde als een enorme opluchting dat ik eindelijk mijn goede vorm kon laten zien, en ook een fijne bevestiging voor mijzelf dat de vorm goed was!

Leonie van Vliet is sinds 2016 lid bij Team 4 Mijl en pakte al meerdere NK medailles op de 200 meter zowel indoor als outdoor.

Omslagfoto: Odile Verzantvoort