Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Omdat de toekomst in de huidige tijd onzeker is, kiezen we ervoor om in het verleden te kijken. In een serie wekelijkse verhalen zullen verschillende atleten vertellen over een wedstrijd die voor hem of haar belangrijk is geweest.

Job IJtsma
1
5 juni 2018 – NK Junioren 5000 meter

“Met een tijd van 15.53,79 stond ik als zesde geplaatst voor deze race. Deze tijd had ik een jaar eerder gelopen bij een Trackmeeting in Utrecht. Dit jaar hoopte ik op een tijd onder de 15.30. Ik had een paar weken daarvoor al een poging gewaagd maar toen stortte ik een kilometer voor de finish in waardoor ik eindigde in een tijd van 16.00. Hierdoor was ik vastberaden om het dit keer wel te doen. Op 15 juni moest het gebeuren, een dag voor mijn verjaardag. Ik voelde me goed en wist dat het mogelijk was om onder 15.30 te duiken.

 

 

Ik ging zonder plan de race in. Vanaf de start ging ik met een groepje van zeven man mee. Het voelde erg lekker en ik kon gewoon achter in het groepje blijven hangen en volgen. Mijn trainer Jan ten Cate bleef roepen dat ik rondjes van 72/73 seconden liep. Dit zorgde voor boost, want het voelde helemaal niet zo snel aan. Bij 3 kilometer kwam ik in 9.05 door en op dat moment gingen er twee groepjes van twee vandoor. Ik liet die groepjes gaan omdat ik dacht dat het tempo veel te hard zou zijn. Vanaf dat moment kwam ik alleen te lopen maar bleef ik mijn eigen tempo lopen. De laatste ronde perste ik er nog een ronde van 65 seconden uit waardoor ik de nummer 4 nog inhaalde en de finish passeerde in 15.05,92. Een persoonlijk record van bijna 50 seconden! Dit was voor mij een belangrijk moment omdat ik hier realiseerde dat ik steeds dichter bij de top van mijn leeftijd kwam.”

Job traint sinds het najaar van 2019 bij Team 4 Mijl. In december mocht hij voor Nederland uitkomen bij het EK Cross in Lissabon.

Omslagfoto: Odile Verzantvoort