Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Jelmer Lenstra
27 februari 2016 – NK Indoor 800 meter

De serie 800m van de Nederlands Kampioenschappen indoor 2016 is één van mijn meest memorabele momenten, hier verloor ik namelijk met volle overtuiging.

Gedurende de aanloop van mijn eerste NK indoor bleek ik een lastige serie te hebben getroffen. Ik moest het opnemen tegen een atleet die 5 seconden sneller liep dan mijn persoonlijk record. Dit weerhield ons er niet van om een plan voor de winst te maken. Samen met coach Sybren Mulder bespraken wij YouTube-filmpjes in de kantine van de Hanzehogeschool Groningen voor de beste tactiek. Het zou een boemelrace worden waarin ik richting de bel het initiatief zou nemen, de concurrentie in de bocht zou opvangen, en bij de eindsprint een ‘push’ zou geven. Op de wedstrijddag zelf was ik goed gefocust en vastberaden een finale-plek te bemachtigen. Vlak voordat ik de call-room in ging kreeg ik nog een codewoord mee: ‘elimineren’. De wedstijd ging volgens plan, alleen bleek de concurrentie op de streep toch een maatje te groot. Teleurgesteld zat ik in de kleedkamer voor de gemiste finale, maar al snel bleek het een knappe prestatie te zijn met perspectief!

Foto: PSDesignfotografie

De race is terug te zien via deze link https://www.youtube.com/watch?v=bxfxOOWzZ7I.

Jelmer Lenstra maakt sinds 2015 onderdeel uit van Team4Mijl. Een jaar later (2017) werd hij vierde tijdens de 800m NK indoor en was vorig jaar (2019) finalist tijdens de NK 800m outdoor.

Omslagfoto: Ejam Maail