Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Floortje van Kampen – 400 meter NK Junioren 2016

Het is moeilijk een herinnering uitkiezen. Ik doe aan atletiek sinds ik kan lopen, dus dat zijn een hoop herinneringen. Het NK junioren in 2016 is denk ik wel de belangrijkste.

Dat jaar was mijn laatste jaar bij de junioren, het NK senioren werd vroeg gehouden omdat het EK atletiek dat jaar ook in Amsterdam was. Op dat NK senioren liep ik voor het eerst 57 seconden op de 400 meter. Daarvoor had ik een keer 58.8 gelopen, maar meestal liep ik 59 of 60. Nadat ik 57 had gelopen ging het hele seizoen heel makkelijk. Ik liep niet harder dan die 57.68 die ik in Amsterdam liep, maar wel elke wedstrijd onder de 58.
Toen in het eerste weekend van juli het NK junioren werd gehouden was ik niet eens zenuwachtig. Ik wist wat ik kon en ik ging gewoon een medaille halen. Daarbij was het mijn laatste kans als junior en het zou dan ook mijn eerste junioren medaille zijn.

De voorrondes gingen makkelijk, ik liep heel makkelijk 59 en plaatste mij voor de finale. In de finale had ik eigenlijk vier concurrenten. Van twee wist ik eigenlijk dat ik niet kon winnen, maar Dominique Veninga en Isa Videler zou ik kunnen verslaan. Anderhalf uur voor de finale zag ik Isa naar de finish lopen en het bleek dat zij zich ging afmelden. Ik hoefde dus eigenlijk alleen nog maar van Dominique te winnen voor een medaille. Dit was in principe niet moeilijk want ik won het hele seizoen al van haar.

Ik startte in baan 5 en ging hard weg, het voelde nog zo goed na 250 meter. Toen we het rechte stuk op kwamen was het duidelijk, ik liep derde, ik hoefde alleen maar hard door te lopen. Toen zag ik ineens aan de binnenkant Dominique komen. We liepen allebei een goede laatste 100 meter, maar ik kon het niet winnen. Ik verloor volgens mij echt met een verschil van één honderdste van haar. Daar ging mijn medaille ??

Gelukkig was de rest van mijn seizoen wel goed verlopen, waardoor ik goed met dit verlies kon omgaan.

Tegenwoordig zijn Floortje en Dominique teamgenootjes, en kunnen ze het erg goed met elkaar vinden. Wel zijn ze nog steeds concurrenten van elkaar tijdens wedstrijden.

Omslagfoto: Max Kooijmans