Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Ellen Jansen – Utrecht, augustus 2019
De wedstrijden waar ik het meest over kan vertellen zijn meestal de wedstrijden die niet goed uitpakten. Juist doordat ik iets niet goed deed leerde ik het meest en bleven juist deze wedstrijden mij het meest bij. Mijn wedstrijden die wel goed uitpakten beleefde ik vaak in een soort roes. Ondanks dat ik van de wedstrijd zelf niet veel meer weet, blik ik graag terug op de wedstrijd waarop ik mijn 5000 meter pr liep.
Eind augustus 2019 liep ik een 5000 meter in Utrecht. 2019 was het eerste jaar waarbij ik te kampen had met een serieuze blessure. Hierdoor begon ik pas in juli met het lopen van wedstrijden en besloot ik mijn seizoen zo lang mogelijk te maken. Ondanks de blessure had ik mijn prs op de 1500 en de 3000 meter al verbeterd en verwachtte ik ook iets aan mijn verouderde pr (17.36) op de 5 te kunnen doen. Tegelijkertijd wist ik dat het wel veel van me zou vragen. De hele dag was ik me in mijn hoofd aan het voorbereiden op de pijn die het zou doen, zodat het mee zou vallen tijdens de wedstrijd.

Ellen tijdens haar 5000 meter met Niek Blikslager als luxe haas.

Ik liep de wedstrijd samen met mijn trainingsmaatje Lianne. We hadden onwijs geluk dat ons teamgenootje Niek die avond als ‘training’ voor ons tempo wilde maken. Het plan was om de race met een negatieve split te lopen. Dat betekende dat we tot 3 kilometer relatief langzaam zouden lopen, om vervolgens te gaan versnellen. De gehele wedstrijd heb ik nergens over hoeven nadenken, omdat ik wist dat als ik Niek bleef volgen we het juiste tempo liepen en we in zouden halen op de juiste momenten. Het enige moment dat ik mij herinner is dat ik op een gegeven moment besefte dat we nog ‘maar’ 4 rondjes moesten lopen en dat ik sneller kon. Ik zei tegen Niek dat hij sneller moest en Niek versnelde heel geleidelijk door. De laatste 200 meter was ik helemaal kapot en ik weet nog dat Niek naast me liep om me aan te moedigen, zodat ik vol zou houden.
Ik had gehoopt dat ik onder de 17 minuten zou lopen, maar dat ik mijn pr met precies 1 minuut zou verbeteren naar 16.36 had ik nooit verwacht.
Ellen is sinds 2015 lid bij Team 4 Mijl en heeft in die tijd haar Pr’s verbroken van de 800 meter tot en met de halve marathon. Ook pakte ze in 2018 een bronzen plak bij het NK indoor op de 3000 meter.