Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Elisa de Jong – NK korte cross 2019

Mijn meest memorabele moment? Daar hoef ik niet lang over na te denken: mijn eerste titel op het NK korte cross in 2019.

Over het algemeen stond ik altijd wel gretig aan de start voor races, klaar om te vlammen, maar ik zag mijzelf nooit als een winnaar. Ik ben snel geneigd om anderen beter te vinden en ging wedstrijden over het algemeen wel in met als doel om zo hoog mogelijk te finishen, maar aan de winst durfde ik niet zo snel te denken. Tot vorig jaar.
Tijdens de korte cross van de Warandeloop in 2018 verbaasde ik mijzelf al wel door als beste Nederlandse en als tweede in totaal te finishen. Met het NK cross, 1 maart 2019, stond ik anders aan de start dan anders: ik wilde winnen. In mijn hoofd zou het een pittige strijd worden, gezien de twee atletes die mij op het NK indoor 3000m de week ervoor versloegen ook aan de start stonden en er verder meiden liepen die goed kunnen crossen.
De race verliep perfect. De dag ervoor had ik het parcours verkend. Ik had precies in mijn hoofd op welke positie ik wilde lopen de eerst ronde, hoe ik de bochten moest nemen, hoe ik het zand moest aanvallen en aan welke kant van de paden ik moest lopen. De opdracht was simpel: de eerste ronde ‘in mijn hok blijven’, geen energie verspillen en voorin meegaan, de tweede ronde het gas erop. En dat deed ik. De eerste ronde werd enorm hard gestart door Jetske van Kampen en Britt Ummels, ik volgde in positie drie, probeerde me niet gek te laten maken. Door de harde start zou het een ‘survival of the fittest’, een afvalrace, worden. Bij het ingaan van de tweede en laatste ronde sloeg ik een gat toen we voor de tweede keer de zandvlakte over moesten en ik gaf mijn voorsprong niet meer weg. Ik ben denk ik nog nooit zo diep gegaan en kwam totaal stuk en vol ongeloof dat ik daadwerkelijk had gewonnen over de finish.
Deze race is mijn meest memorabele moment, mede omdat het mijn eerste seniorentitel was, maar ook omdat ik vanaf toen races anders in ben gegaan. Mijn mentaliteit is sindsdien veranderd. Waar ik eerder voor de start opkeek tegen anderen en mijn niveau onderschatte durf ik nu vaker voor de winst te gaan. Deze titel heeft mijn zelfvertrouwen doen groeien en mij doen geloven dat ook ik een winnaar kan zijn.


Elisa aan kop, achtervolgd door Britt Ummels en Jetske van Kampen

Omslagfoto: Odile Verzantvoort