Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Omdat de toekomst in de huidige tijd onzeker is, kiezen we ervoor om in het verleden te kijken. In een serie wekelijkse verhalen zullen verschillende atleten vertellen over een wedstrijd die voor hem of haar belangrijk is geweest.

Dominique Veninga

21-02-2016 – NK indoor junioren 400 meter

Mijn eerste gedachte voor een stukje was: oh makkelijk, dat is natuurlijk de race waarin ik bijna de grens van 56 seconden verbrak. Maar als ik goed nadenk, is dat niet het mooiste moment van de afgelopen jaren, ondanks dat ik nog nooit sneller heb gelopen. Als ik denk aan een memorabel moment, denk ik aan een aantal jaren geleden. Na een aantal in mijn opzicht slechte jaren, verbeterde ik tijdens het NK indoor junioren in 2016 mijn PR met 1,2 seconden in 1 weekend op de 400 meter. Daarmee behaalde ik de derde plek. Ik wist wel dat ik beter was geworden, maar ik wist niet dat ik dit in mij had. Daarmee liet ik twee jaren aan slechte prestaties achter me en kon ik vanaf nu alleen nog maar sneller gaan lopen.

Waarom het precies op dat moment wel lukte, is denk ik omdat ik niet gefocust was op het lopen van een tijd. Ik zag de concurrentie en wist dat ik een medaille kon halen, daar ging ik voor. Ik kan nu wel een mooi verhaaltje vertellen over de race, maar zoveel tactische of bijzondere dingen gebeurden er niet tijdens de race. Het was voor mij gewoon de ideale race, ik hoefde alleen maar te volgen. Ik kwam als derde de bocht uit na 150 meter en als derde over de finish. Na 300 meter dacht ik een gaatje te laten vallen en was ik bang dat er nog iemand over me heen zou komen. Door alles te geven kwam ik weer iets dichterbij, maar de tweede plek was te hoog gegrepen. Ik was heel blij dat ik eindelijk weer een medaille gewonnen had en vol spanning wachtte ik mijn tijd af. Toen ik mijn tijd zag staan, kon ik niet geloven dat het er echt stond. Eindelijk had ik in de 57 seconden gelopen!

Dominique is sinds 2014 lid van Team 4 mijl en won na haar indoor medaille hetzelfde jaar ook outdoor een bronzen plak bij de junioren. Haar persoonlijk record staat sinds 2018 op 56.04 seconden op de 400 meter.