Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Utrecht – Vrijdagavond 13 juli was de derde trackmeeting van Utrecht met maar liefst 10 Team 4 Mijl atleten aan de start. Opvallende prestaties waren er van Elisa de Jong die de 3000 meter afgetekend won, Wessel van Veenen, Ellen Jansen en Jolien de Waard op de 1500 meter en Dominique Veninga die weer snel was op de 200 meter.

De langste afstand van de avond was de 3000 meter. Hier stond Elisa samen met interim proefatleet Thije Tjebbes aan de start. Gehaasd door coach Wilfred van Holst, liepen de twee atleten soeverein aan de kop van het veld. De ronden waren vlak met een versnelling op het einde. Elisa wist van te voren dat er een tijd onder de 9:30 in zou zitten maar toen ze als eerste vrouw over de finish kwam in een tijd van 9:23.63 schrok ze toch wel even. ‘Ik geloof dat ik iets te laat piek ten aanzien van het Nederlands Kampioenschap maar dit ik ben super blij dat ik dit nu in me heb!‘, vertelde Elisa na afloop van de wedstrijd. De komende maand zal ze nog een aantal 800- en 1500 meter wedstrijden gaan doen. Ook Thije kwam in een snelle tijd over de finish en wist net voor Elisa te eindigen.

Een uitstapje naar de 1500 meter was er voor voormalig Assenaar Wessel. Normaal gesproken is deze afstand aan de verre kant voor de 800 meter loper maar hij vond het leuk om weer eens wat anders te doen. Dit resulteerde in een knappe vijfde plek in 3:55.91. Wessel: ‘De race goed ingedeeld en veel mensen in kunnen halen gedurende de race. Viel me niet tegen voor nu, maar een overstap naar de 1500 zit er voorlopig nog niet in’. Fabian ten Kate liep in dezelfde race maar had moeite om het aanvangstempo bij te houden. Hierdoor liep hij de hele race alleen en was er niemand om naar toe of van weg te lopen. ‘Desalniettemin kon ik mezelf mentaal nog wel redelijk pushen om door te lopen, maar echt hard ging het helaas niet’, aldus Fabian. Bij de vrouwen werd er op deze afstand hard gelopen door Ellen en Jolien. Ellen liep vandaag haar tweede tijd ooit met 4:36.44 terwijl Jolien nog nooit sneller was geweest (4:41.22). Met deze prestaties liepen ze in het top van het veld bij de vrouwen. Sofie Lovdal kwam er helaas niet aan te pas vandaag.

De 800 meter werd bezet door Carlijn Wagenaar en Lynn van der Schaaf. Carlijn heeft lange tijd met een voetblessure rond gelopen en kan pas sinds kort weer enigszins specifiek trainen. Daarbij moet wel gezegd worden dat ze slechts een aantal keer per week hardloopt en de rest opvult met alternatieve trainingen. Vandaag kwam ze tot een tijd van 2:18.07; bij lange na nog niet waar ze potentieel tot in staat is maar gezien haar voorbereiding kan er ook niet heel veer meer verwacht worden. Lynn liep in de achtste serie haar beste tijd van dit seizoen.

De sprintafstanden (100 en 200 meter) waren voor Dominique een voorbereiding op haar 400 meter van volgende week. Op de 100 meter klokte ze 12.75 en de 200 meter werd afgelegd in 25.34 waarmee ze de snelste vrouw was. Voor Bernice Meijer loopt dit seizoen niet helemaal als gepland. Haar tijden vallen tegen en ook vandaag kwam ze op de sprintafstanden niet in de buurt van haar niveau. Desalniettemin is ze gemotiveerd om weer te laten zien waar ze echt toe in staat is.