Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Vandaag stond de vierde cross van het Nationale crosscicruit op het programma, de Abdijcross in Kerkrade. In Dortmund was er de Laufertag der LGO, waar veel atleten van het team naar toe trokken voor afstanden van 60 tot 1500 meter.

Kerkrade

Na goede klasseringen bij de Boscross, Sylverstercross en Warandeloop hoopte Tom Hendrikse vandaag mee te doen met de beste Nederlanders om zo zijn eerste plaats in het circuit te verdedigen. ‘Ik ging lekker van start en kon mooi meedraaien met de kopgroep. Helaas kon ik twee rondes voor het einde niet mee met de versnelling en kwam ik op plaats 5 te lopen. In de laatste ronde heb ik de onderlinge strijd met een Nederlander en een Spanjaard gewonnen waardoor ik de vijfde plek veiligstelde. Dit was voor vandaag het maximaal haalbare, dus ik ben tevreden.‘ Job Ijtsma koos voor een behoudende tactiek door de eerste ronde rustig te starten en daarna mensen gedurende de race op te rapen. Zo gezegd, zo gedaan: Job kon elke ronde wat plekjes opschuiven en finishte zo als tiende. Evelien Kuiper deed mee met de recreantencross als training. Dit was haar eerste wedstrijd weer sinds een langdurige blessureperiode, waarin ze uiteindelijk vijfde werd.

Dortmund

De 1500 meter stond het eerst op het programma waar Jetske van Kampen en Sofie Lovdal in dezelfde serie aan meededen. Jetske kwam als eerste over de streep na een lange solo in een tijd van 4.25.77. ‘Ik was wat te hard gestart, maar toch ben ik niet ontevreden met mijn eindtijd.‘ Sofie bemachtigde de tweede plaats maar gaf aan niet helemaal tevreden te zijn met haar tijd van 4.45.09. ‘Over twee weken loop ik weer een 1500 en daar ga ik voor een betere tijd.

Bij de 400 meter voor mannen kwam Tom de Leeuw in actie. Ook hij was niet erg te spreken over zijn race. ‘De wedstrijd liep een uur uit en daardoor was ik niet meer heel gefocust tijdens de race. Ik had graag harder willen lopen en ik denk niet dat ik het maximale eruit heb gehaald.‘ Tom werd derde in een tijd van 52.08. Bij de dames streden Suzanne Voorrips en Dominique Veninga tegen elkaar in de snelste serie. Suzanne wist als derde te finishen in een tijd van 57.20, een paar tienden sneller dan twee weken terug. Toch was dit resultaat teleurstellend aangezien Suzanne toen een 800 meter in de benen had. Dominique hield een goed gevoel over aan de serie, maar was nog niet tevreden met de tijd van 58.07. ‘Hopelijk kan ik de komende wedstrijden wat sneller openen om zo dus ook in een snellere tijd finishen!‘ Floortje van Kampen kwam een serie later tot een tijd van 58.55.

Tot slot snelde Leonie van Vliet naar een flinke verbetering van haar persoonlijk record op de 60 meter. Ze won haar serie in een tijd van 7.63.